Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin her yıl 100 bin hektar tarım toprağını kaybettiğini belirterek, "Torunlarımız toprağı saksıda görecek." dedi.
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu'nun Antalya'da düzenlediği uluslararası kongrede konuşan Bakan Faruk Çelik, bilgi çağı olarak kabul edilen 21. yüzyılın insanlık dramlarına sahne olduğunu söyledi. Akdeniz ve Ege Denizi'nin dünyanın en büyük mezarlığına dönüştüğünü ifade eden Bakan Çelik, "Patlayan bombalar, bilgi çağı diye ifade edilen 21. yüzyılı terör çağına döndürmektedir. Birçok eşitsizlikler ve birçok adaletsizliklerin yaşandığı dünyamızda yaşamımızı sürdürüyoruz." dedi.
Bunun yanında, dünyanın ciddi gelir dağılımı eşitsizliklerine de sahne olduğunu vurguyalan Çelik, "Gelir dağılımındaki adaletsizliklere bir örnek olması vesilesiyle, dünyadaki varlıklı 62 insanın servetiyle 3,5 milyar insanın servetinin eşit olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bir tarafta 62 kişi ve serveti, diğer tarafta dünya nüfusunun yarısı, 3,5 milyar insan." diye konuştu. Bu yönüyle bakıldığında, "Dünyanın çivisi çıkmak üzere." diyen Bakan Çelik, 7 milyar dünya nüfusunun 800 milyonunun açlıkla, 1 miyar 200 milyonun ise yoksullukla mücadele ettiğini vurguladı.
"BİR TARAFTA SEFALET, DİĞER TARAFTA SEFAHAT"
Daralan kaynakların, tarım ve gıdayı gündemde tutacağına değinen Faruk Çelik, gıda arzı ve gıdaya erişimde de çok ciddi adaletsizliklerin yaşandığının altını çizerek, "BM Gıda ve Tarım Örgütü, 27'si Afrika'da, 7'si Asya'da olmak üzere 34 ülkenin halkının gıdaya erişememe tehdidi ile karşı karşıya olduğunu bildiriyor. Diğer tarafta ise dünyanın dört bir yanında 1,3 milyar ton gıda israf edilmektedir. Dünyada bir tarafta sefalet, bir tarafta sefahatın birlikte yaşandığını görüyoruz." ifadesini kullandı.
"İNSANLIK BİNDİĞİ DALI KESİYOR"
Toprak olmadan gıdadan bahsetmenin mümkün olamayacağını vurgulayan Bakan Çelik, şöyle devam etti: "Dünyada 5 milyar hektar tarıma elverişli tarım arazisi var. Ancak 1,3 milyarı tarımda kullanılıyor. Her yıl 12 milyon hektar arazinin tarım dışında kaldığını düşünürsek insanlık aslında bindiği dalı kesiyor ama farkında değil. Kalkınıyorum zannediyor, aslında kendisini yok etmeye doğru götürüyor. Bunun farkında değil. Ülkemizde de her yıl 100 bin hektar arazinin tarım dışı kaldığını görüyoruz. Biz tarıma elverişli 24 milyon hektar araziye sahip bir ülkeyiz. Eğer her yıl 100 bin hektar araziyi kaybedersek, gelişme uğruna, kalkınma uğruna eğer kaybetmeye devam ederseniz 200 yıl sonra, yani torunlarımız, bir iki sonraki nesil toprak diye bir şey söylendiği zaman belki de bunu saksıda görme imkanına sahip olacak."
CİHAN