Çiftçinin kilosunu 30 kuruşa zor sattığı portakallar, para etmediği gerekçesiyle tarlada çürürken, vatandaş portakalın kilosunu 3-5 liradan satın alıyor. Çiftçi üründen para kazanamazken, tüketici portakalı hâlâ pahalıya tüketiyor.
Türkiye’de birçok üründe ortaya çıkan üretim ve tüketimdeki fiyat dengesizliği bu kez narenciye ürünlerinde krize sebep oldu. Güney bölgesinde portakal para etmediği gerekçesiyle çiftçiler tarafından toplanmıyor ve tarlada çürümeye terk ediliyor.
5 liraya satan da var
Bugün'den Sümeyra kırca'nın haberine göre, İstanbul’da ise marketlerde 2 – 3 liradan portakal
satılıyor. Bazı marketlerin raflarında portakalın kilosu 5
liraya kadar çıkıyor. Perakendei ürün az olduğu gerekçesiyle portakalın fiyatını yükseltirken, çiftçi para kazanamadığı için ürünü tarlada bırakıyor.
Tarlada 25 kuruş
Adana’da portakal üreticiliği yapan Bülent Kutup, en ucuz portakalın kilosunu 25 kuruştan, en kalitelisini ise 50 kuruşta sattıklarını belirterek, "50 kuruşa sattığımız portakalı marketler 5 liraya satıyor" dedi. Tüccarın, çiftçiden 25 kuruşa aldığı portakalı büyükşehirlerde fahiş fiyatlara sattığını anlatan Kutup, şunları söyledi: “Ben 25 kuruşa sattığım portakalı marketlerde 3-5 liraya görünce başımı çeviriyorum. Zoruma gidiyor, ben yetiştiriyorum onu, tüm emeği biz veriyoruz, bizim emeğimiz üzerinden haksız para kazanıyorlar. Tüketici de mağdur oluyor. 90 kuruşa alabileceği portakalı 3 liraya yiyor. Yazık vatandaş doya doya meyve yiyemiyor bunlar yüzünden.”
En pahalısı 1,10 kuruşu geçmemeli
Adana’da portakalın kilosunun 30-55 kuruş arasında satıldığını bildiren Adana Ziraatçılar Derneği Şube Başkanı Kadir Özlem, “Çiftçi en pahalı portakalın kilosunu 55 kuruştan satıyor. Bunun büyük şehre gelme maliyeti 95 kuruşu geçmez. Hadi satıcı 10-15 kuruş kâr koysun. Bugün en pahalı portakalın kilosu 1.10 lira olmalı. 55 kuruşa tarladan çıkan en kaliteli portakal tüketiciye 3 liradan satılıyorsa burada bir fırsatçılık var demektir” dedi.
300 ton portakal ağaçta kaldı
Çiftçi, tüccara maliyetine bile satamadığı için, tonlarca portakal tarlada çürümeye terk ediliyor. Portakal üreticisi Bülent Kutup, bu yıl 300 tondan fazla portakalı satamadığı için tarlada çürüdüğünü açıkladı. Bu yüzden 200 bin lira zarar ettiğini bildiren Kutup, bankalara kredi borcunu da ödeyemediğini kaydetti.
Çukurova bölgesinde narenciye üreten
Yüksel Arslan ise 150 ton portakalın tarlada kaldığını dile getirdi. Bu yıl 200 ton portakalı 25 kuruştan sattığını ifade eden Arslan, “Üreticiyi de tüketiciyi de mağdur eden bir düzen var” diye konuştu.
Kooperatif kurulsun
Portakaldan aracılar yüzünden büyük zarar gören çiftçiler devletin kooperatif kurmasını istiyor. Bu sayede ürünlerinin tarlada heba olmayacağını ve tüketicinin de daha uygun yiyeceğini dile getiren Arslan, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nde pirinçte devlet nasıl bir destek sağlıyorsa, aynı şekilde narenciyede de istiyoruz” dedi.