Bavyera'nın ilk Türk kökenli milletvekili olan Arif Taşdelen'in kardeşi Halil Taşdelen, il başkanı seçilen ilk Türk kökenli siyasetçi oldu. Taşdelen'in siyasi hedefleri arasında belediye başkanlığı ve milletvekilliği var.
Almanya'da ilk defa Türk kökenli bir siyasetçi bir siyasi partinin ilk başkanı seçildi. Bayreuth Sosyal Demokrat Parti (SPD) yönetimi tarafından yapılan il başkanlığı seçiminde rakibini geride bırakan Halil Taşdelen oy çokluğu ile il başkanı seçildi.
Kardeşi Arif Taşdelen'in Bavyera Meclisi'ne seçilen ilk yabancı milletvekili olduğunu hatırlatan Halil Taşdelen, "Taşdelen ismini siyasette en güzel bir şekilde temsil edeceğiz. Ailece siyaseti önemsiyoruz. Ama siyasetin insana hizmet eden ve demokratik argümanlara saygı gösteren tarafını kendimize rehber ediniyoruz. Sadece Türkler ya da yabancılara yönelik değil tüm vatandaşlar için çalışıyoruz." dedi.
SPD'de il başkanlığının yanı sıra 850 yıllık şehir Bayreuth'un belediye meclis üyeliğine de seçilen ilk göçmen kökenli vatandaş olan Taşdelen, amacının önce yaşadığı şehirde yaşayan tüm insanlara yardımcı olmak olduğunu ilerleyen yıllarda ise hem milletvekillik hem de belediye başkanlığı için aday olabileceğini söyledi.
Şu an bir inşaat firmasında yönetici ve işçi temsilcisi olduğunu aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarında vazife aldığını ifade eden Taşdelen, "Doğru ve hakikati söylemekten hiçbir zaman kaçınmadım. Bazen belediye meclisi toplantılarında bile kendi grup başkanımın aksine konuşurum. İnsanlar haksızlık karşısında susmamalı. İnancım gereği ne haksızlık yaparım ne de yapılmasına müsaade ederim." ifadelerini kullandı.
TEKİRDAĞ İLE KARDEŞ ŞEHİR
Bayreuth şehrinin Türkiye ile bağlantısının olmasını çok istediğini ve uzun uğraşlardan sonra bunu başardığını belirten Taşdelen, "Tekirdağ ile kardeş şehir olmamız için önerge verdim. Şu an hem kardeş şehiriz hem de Bayreuth'da bir meydana Tekirdağ ismini verdik. Aslında ben Mardinliyim. Mardin neresi Tekirdağ neresi. Burada vermek istediğim mesaj Türkiye'nin bütün şehirleri bizimdir. Her yıl 40-50 Alman vatandaşımızı götürüp Tekirdağ'ı gezdiriyoruz. Hem Türkleri hem de Müslümanları yakından tanıma imkanı buluyorlar. Dolayısı ile önyargılar kırılmış oluyor." dedi.
TAŞDELEN: TÜRKLERİN SİYASETE OLAN İLGİSİ
Türk seçmenlerin Almanya siyasetine ilgisizliğinden yakınan Taşdelen, "Maalesef benim partimde belki 3-4 Türk üye var. Bu çok komik bir rakam. Bu rakamı artırmak için çalışmalarımız olacak. Hakkımızı arayacak sosyal ve sivil platformlarda bulunmamamız bizim menfaatimize olacaktır." şeklinde konuştu.
"Türkiye sevgimi kimseye anlatamam ama şu an yaşadığım yer olan Almanya benim vatanım" diyen Taşdelen, "10 yaşında Almanya'ya geldik. Annem okuma-yazma bilmiyordu. Ana-baba duasının önemine inanan biriyim. Bayreuth şehrinde Müslümanların definlerini yapabilmeleri için mezar yeri aldık." dedi CİHAN