"BEŞİNCİ STATÜ GELİYOR: ÖSPP
YUKARIDA detayıyla verdiğim üzere, devlet kurumlarına personel çalıştırma statüsü olarak dört ana unsur bulunuyor. Bakan’ın açıklamasına göre kamu taşeron işçileri, ne memur ne sözleşmeli personel ne geçici personel ve ne de daimi işçi olacaklar. Bu istihdam şekillerine bir beşinci unsur daha ekleniyor: “Özel Statülü Personel Pozisyonu“, işte taşeron işçileri bu yeni statüye göre istihdam edilecekler.
Olması gereken bu değil: Kamuda çalışan taşeron şirket işçileri 657/4. Maddenin (D) bendine göre kamu işçisi olmalıydılar. İşçi sendikalara üye olup Toplu İş Sözleşmelerinden yararlandırılmalıydılar. Aldıkları ücret ve sosyal hakları artmalıydı.
Kadroya almak demek pozisyon vermek değil: Kamu taşeron işçileri memur veya işçi yapılmayacaklar. Öyleyse burada ‘kadro’ cümlesi olmaz. ‘Kadro’ kelimesi sadece memurlar ve kamu daimi işçileri için söz konusudur. Devlette sözleşmeli personelin veya geçici personelin kadrosu olmaz, pozisyonu olur ve bu yeni statünün de kadrosu söz konusu değil, teşkil edilecek yeni pozisyonlar söz konusu.
Ücret değişmeliydi: Yeni pozisyonla ne değişecek? İşçilerin ücreti değişmeyecek. Taşeron şirket sahiplerinin cebine giren yıllık 2,2 milyar lira da devletece kalacak. Bu 'uyanık bir tacirlik' hareketini andırıyor..
Aynı işi yan yana yapan memur 3 bin, kadrolu işçi 3 bin lira alırken eski taşerön yeni ÖSPP işçileri 1300 liraya talim edecekler. Asıl işi yapanların dava hakları da elinden alınıyor: Kamuda "asıl işi" yapan taşeron işçilerinin bu konuda mağduriyeti söz konusu. Zira bu işçiler dava açarak konumunu kanıtlayıp asıl işçi kadrosuna geçiyor ve ücret ve diğer haklarını iyileştiriyordu. Şimdi feragat şartı geliyor. Yani dava açan, bundan vazgeçecek.
Dava hakkından feragat etmek kaydıyla taşeronluktan özel sözleşmeli hale getirecekler. Yani kaybecekler. Burada adil olunmalı.Bir daha meseleyi tartışmalıyız.
Ankara, bu sese kulak vermeli."
Öte yandan Özgür Düşünce Gazetesi'ndeki habere göre; sendikalar, Hükümetin müjde diye açıkladığı taşerona kadro meselesinin, sözleşmeli işçi statüsü olduğunu vurguladı. Sendikalar, “Hükümet taşerona kadro vermekte samimi ise kiralık işçi düzenlemesini de geri çekmelidir” dedi.
Taşeron işçilere kadro vereceğini açıklayan AKP Hükümetine işçi sendikalarından destek geldi. Taşeron işçilere kayıtsız, şartsız kadro verilmesini isteyen sendikalar, hükümeti yeni taşeronlaşmalara yol açacak kiralık işçi düzenlemesini geri çekmeye çağırdı.
YENİ STATÜ VERİLECEK
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun taşeron işçilere kadro müjdesi ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Taşeron işçiler kamuda işçi statüsünde değil özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek. İşçilerin iş ve maaşlarında herhangi bir değişiklik olmayacak. İş güvenceleri olmayacak işçilerle 3 yılda bir sözleşme yenilenecek. Bu düzenleme 1 Kasım 2015 tarihinden önce işe girenleri kapsayacak. 1 Kasım'dan sonra işe giren taşeronlar bu düzenlemeden faydalanamayacak.
TAŞERON 5 KAT ARTTI
Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Vedat Öztürk, AKP iktidarında izlenen emek karşıtı politikalar sonucu taşeron işçi sayısının 5 kattan fazla arttığını söyledi. Hükümetin şimdi bu işçilerin önemli bir kısmını kadroya alacağını açıkladığını ifade etti. Öztürk, “AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında Türkiye'deki taşeron işçi sayısı, 385 bin civarındaydı. Bugün ise yarıdan fazlası kamuda olmak üzere 1 milyon 600 bin civarında taşeron işçi mevcut” dedi.
KiRALIK iŞÇiDEN VAZGEÇiLMELi
Öztürk, hükümetin bir taraftan taşeron işçilere kadro verirken diğer taraftan kiralık işçi düzenlemesi yapmaya çalıştığını ifade etti. Kiralık işçi düzenlemesi ile çalışanların daha fazla köleleşeceğini aktaran Öztürk, şunları söyledi:
“Adeta ortaçağ karanlığının köle pazarlarını yeniden canlandıracak olan kiralık işçi düzenlemesi şu anda Meclis'in gündeminde. Hükümet taşeron işçi konusunda ciddi ise derhal kiralık işçi düzenlemesinden vazgeçmeli. Kiralık işçi düzenlemesi işçileri kıdem ve ihbar tazminatından mahrum edecek. İşçileri ömür boyu asgari ücretle çalışmaya mahkum edecek ve iş güvencesini ortadan kaldıracak.
YENİ BİR UCUBE SİSTEM
Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise taşerona özel statü verilmesini eleştirdi. Bunun “657'ye 4-E mi geliyor?” şeklinde algılanabileceğini ifade eden Koncuk, “Başbakanın taşerona kadro açıklamasından sonra, özel statü, sınav, performans, 3 yılda bir sözleşme imzalamak açıklamaları düşündürücü. Görülen o ki, taşerona anladığımız anlamda bir kadro yok, iş güvencesi yok, maaşları da değişmeyecek, yani yeni bir ucube daha yaratılıyor” ifadesini kullandı.
SORUN HENÜZ ÇÖZÜLMEDİ
DİSK Genel Başkanı Kani Beko taşeron işçilerin sorunlarının henüz çözülmediğini ifade etti. Beko, “Kamuda çalıştırılan taşeron işçilerin kazandıkları mahkeme kararları uygulanmıyor. Mahkeme kararları tüm taşeron işçilerin asıl işlerinin kamunun işçisi olduğu gerçeğini belgelemekte” dedi.