EDİRNE (CİHAN)- Edirne'de her yıl nehir taşkınları sonrasında adeta esaret hayatı yaşayan merkeze bağlı Bosna köyü sakinleri alternatif güzergah istiyor.
Bulgaristan ve Trakya'daki yağışlar sonrasında Arda, Meriç ve Tunca nehirleri hemen hemen her yıl taşıyor. Bunun sonucunda nehir yatağına yakın alanlar su altında kalıyor. Edirne ile Karaağaç Mahallesi arasında bağlantı kesiliyor.
Nehrin karşı kıyısında bulunan Karaağaç Mahallesi sakinleri günlerce taşkın esareti yaşıyor. Ancak taşkın esaretini Karaağaç Mahallesi'nden daha fazla yaşayan yerlerden birisi de merkeze bağlı Bosna köyü. Edirne'de merkez Kirişhane mevkiinde birleşen nehirler Bosna köyü arazilerini sular altında bırakıyor.
Arazilerle birlikte köye ulaşımın sağlandığı yollar da taşkın suları altında kalıyor.
Bu nedenle köylüler her yıl taşkın döneminde günlerce mağdur oluyor.
Bosna köylüleri her yıl karşılaştıkları bu sıkıntıyı bu yıl üç kez yaşadı.
Üç ay içerisinde üçüncü kez taşan nehirler Bosna köyün sakinlerine zor günler geçirtiyor. Şehir merkezine 5 kilometre mesafede bulunan köyün yolları su altında kalması nedeniyle köylüler askeri yasak bölgede bulunan toprak seddeyi kullanmak zorunda kalıyor. Ancak toprak seddin üstünün uygun olmaması nedeniyle hayati tehlike atlatan köylülere, bölgede konuşlu bulunan askerler de zorluk çıkartıyor.
Taşkın esaretlerinin sona ermesini isteyen köylüler, su altında kalan yolun üstünde eylem yaptı. Yaşadıkları sorunları dile getiren Bosna Köyü Muhtarı Recai Kararmışbuga, bu yıl üçüncü kez uğradıkları su baskınına uğradıklarını belirterek ulaşımın anlamında ciddi sorunlar yaşadıklarını belirtti. Tarım, ekili arazilerinin sular altında kaldığını anlatan Kararmışbuga, ektikleri ürünlerin hepsinin bozulduğunu kaydetti.
Kararmışbuga, şunları söyledi: "Mağdur durumdayız. Ulaşımda problem olduğundan dolayı alternatif yol arayışına girdik. Süvari ve Meriç köprülerinden gelen yollarımız halen kapalı. Biz de alternatif yol arayışına girdik. DSİ, ile yaptıkları görüşmede seddelerin üzerinde bize alternatif bir yol yapacaklarını söylediler. Fakat şu ana kadar tam olarak yapılmadı. Kendi traktörlerimizle bazı yerlere taşıma yaptık. Burasının bir an önce yapılıp daha rahat bir ulaşımın sağlanmasını istiyoruz."
Her taşkın sonrasında nehir suyunun yaklaşık 15-20 gün durduğunu dile getiren Kararmışbuga, suyun kaynama yapması sonucu toprak seddenin öteki tarafında yer alan evlerdeki ürünlerin de heba olduğuna açıkladı.
Köy sakinlerinden Tevfik Karaman da toprak seddelerin güçlendirmesini istedi.
Nehirdeki su seviyesinin 1500-2000 bin metreküp/saniye seviyesinde taşma sınırına geldiğini anlatan Karaman, köylüler olarak kendi imkanlarıyla seddeleri güçlendirmeye çalıştıklarını ifade etti. CİHAN