Tatil yapamayan turizm çalışanları, durumlarından şikayetçi


Ramazan Bayramı tatilini fırsat bilen birçok vatandaş tatil beldelerine, turizm bölgelerine akın etti. Yılın belli dönemlerindeki özel günlerde herkes tatil yaparken çalışmak zorunda kalan turizm çalışanları bu durumdan şikayetçi.

Pak Turizm İşçileri Sendikası Başkanı Musa Uyar bayram dolayısıyla yayınladığı mesajda turizm çalışanlarının serzenişlerine yer verdi. Turizmcilerin tatillerdeki çalışmalarının fazla mesai olarak değerlendirilmesini talep etti. Yasalara göre turizm sektörü ve diğer tüm sektörlerin resmi tatil sürelerinin 15 gün olduğunu hatırlatan Uyar, "Bu resmi tatillerin haricinde özel günler de mevcuttur. Düğün, doğum, ölüm, hastalık gibi günler. Bu ortak günler her sektörde var ve bugünleri keyifli bir şekilde değerlendirme şansları var, turizm işçilerin hariç." diye dert yakındı.

Turizm işçilerin bayram ve bayram tatili yapamadığına değinen Uyar, "Ramazan Bayramı'nda akraba ziyareti nedir çoğu unutmuştur. Kurban'da hep beraber bayram sofrasında birlik olup yemek yemek nedir bilmez, 23 Nisan'da çocuklarını lunaparka götürmek için söz verir ama sezon açılışı için hazırlık yapmak gerekir, sözünü tutamaz. 19 Mayıs gelir, gençliğe adım atan çocuklarının düzenlediği programlara katılamaz, çünkü sezon açılmıştır, iş beklemez. 29 Ekim tamamıyla bir çiledir, sezon kapanacak en iyi şekilde hazırlık yapılması gerekir. Hele 30 Aralık 1 Ocak yılbaşı günü, şunun şurasında 3 ya da 5 gün otelin işleri açılacak, bunu değerlendirmek lazım düşüncesi ile o günlerde de tatil yapmak mı, nerede?" sözleriyle turizm çalışanlarının durumunu özetledi. Uyar, turizm çalışanlarının düğünlerini bile herkesten farklı olarak kış aylarında yapmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Bu sektörde çalışanların yakınlarının ölmesi durumunda bile izin kullanamadığını aktardı.

Turizm sektöründe çalışanı için hastalığın bile mazeret kabul edilmediğini ifade eden Uyar, "Dediğimiz gibi turizmde tatil çiledir, herkes tatil yaparken siz çalışmak zorundasınız. Ön büroda resepsiyonist, gelen misafirleri gülerek karşılamak zorundadır, 'belki evinde çocuğu hasta bekliyordur, belki eşi ile sorunları vardır, belki de cenazesi vardır',' kesinlikle gülümser ve karşılar." dedi.

Uyar, açıklamasının devamında sektörün her dalında çalışanların ne tür problemlerle karşılaştığını tek tek anlattı. Çalışanların ekmek parası için tüm zorluklara katlandığını dile getiren Uyar, "Bazı iş yerleri, tatil günlerinde veya izin günlerinde, izin vermek bir yana, yapılan her hatada izni kaldırıldı. Yani bir hafta çalışmış, bir gün izin yapacakken yöneticiler tarafından izin günü iptali ile cezalandırılır. Yöneticiler tarafından uygulanan mobbing ve aşağılama bir yana, 'daha ne istiyorsunuz insanların tatil yaptıkları yerde çalışıyorsunuz' deniyor. Tatil gününde çalışmak yetmezmiş gibi, söylenen sözler çok dokunuyor bize. Aç insanın önünde yenen yemek gibi, kişinin kendi yemedikçe, seyri ile karnı doysun isteniliyor, peki sizce seyirle karın doyar mı? Turizmcinin tatil çilesi aslında ekmek parası. Bir yönden tatil günleri fazla mesaidir, fazla mesai çoğu işletmelerde maaşa yansıtılmaz. Tatil, tatil değil, haksızlıklar sarmalıdır, tam bir çile." ifadelerini kullandı. Uyar, sözlerini sonunda zor şartlar altında görev yapan turizm çalışanlarının bayramını tebrik etti. CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER