Tatlıçay projesinin hayata geçirilmemesine vatandaşlar tepkili


Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç'in yerel seçimlerde vaat ettiği Tatlıçay projesi bir türlü hayata geçirilmiyor.

Çankırı'ya prestij kazandıracak çalışma olarak vatandaşa sunulan ve Çankırı'yı ortadan ikiye ayıran Tatlıçay Deresi'nde verilen bütün sözlere rağmen bir çalışmanın yapılmaması vatandaşın dikkatini çekiyor.

Tatlıçay ile ilgili Çankırı'ya gelen siyasilerin vaatleri de gerçeği yansıtmıyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Çankırı tanıtım günlerinde yaptığı konuşmada, projenin 2013 yılının sonunda biteceğini söyleyerek açıklamalarda bulunmuştu. Gökçek, "Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Çankırı Belediyesi'ni de kardeş belediye olarak kabul ettik. Tatlıçay Deresi'nin etrafını gezdik. Dedim ki belediye başkanı ve sayın valimize ben Kore'nin başkenti Seul'de aynı bunun benzeri bir dere gördüm. Şimdi Allah nasip ederse Tatlıçay Deresi'ni öyle bir mesire alanı haline getireceğiz ki gördüğünüz zaman inanamayacaksınız. O Seul'daki muazzam çayın aynısını burada yapacağız. Ve özellikle yaz aylarında Çankırılıların müthiş bir gezdiği alan olacak. Çok büyük para harcayacağız ama Çankırı'nın da çehresi değişecek bu projeyi de bu sene içerisinde bitireceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Verilen sözlerinin ardından Tatlıçay deresinde herhangi bir çalışmanın yapılmaması vatandaşın tepkisine neden oldu. Çankırı Karatekin Üniversitesi Genç TEMA Topluluğu 'Dünyayı Kurtaran Adım Projesi' kapsamında Çankırı'nın içinden geçen Acı Çay'ın durumuna dikkat çekmek için araştırma gerçekleştirdi. Araştırma kapsamında halkın Acı Çay ile ilgili görüş ve beklentilerinin tespit edilmesi, tespit edilen sorun ve beklentilerin idari kurumlar ve kamuoyu ile paylaşılması amaçlandı. 200 kişinin katıldığı saha araştırmasında çayın mevcut haliyle hem sağlık açısından hem de çevresel estetik açısından Çankırı halkını rahatsız ettiği tespit edildi. Karatekin Üniversitesi'nin yapmış olduğu anket sonucu ise şöyle: "Yapılan anket çalışmasında katılımcıların yüzde 76'sı çay ve çevresinin yeterince temiz tutulmadığını belirtiyor. Yüzde 76'sı çayın kirliliğinin insan ve doğa sağlığını etkilediğini düşünüyor. Yüzde 59'u çayı ve çevresini güvenli bulmuyor. Yüzde 61'i çayın mevcut haliyle görüntü kirliliği oluşturduğunu ifade ediyor.

Anket sonuçlarında halkın çoğunluğu çayın çevresinin yeterince temiz tutulmadığını, yerel yönetimin bu konuda daha fazla çalışma yapması gerektiğini aktarıyor. Çayın mevcut haliyle görüntü kirliliği oluşturduğunu, çayın kirliliğinin insan ve doğa sağlığını etkilediğini belirtiyor. Ayrıca, çayın kirlenmesinin ve çevresine çöp atılmasının engellenmesi, çay için ıslah projesinin geliştirilmesi ve çevre eğitimi konusuna odaklanılmasını talep ediyor."

Bu sonuçlar ele alındığında katılımcıların çoğunluğu çayın ıslah çalışmasında yetkili merci olarak yerel yönetimleri görüyor. Çayı olumsuz görüntüsünden kurtarması ve yarattığı sağlıksız sonuçları ortadan kaldırması konusunda yerel yönetimlerden ıslah edici projeler bekliyor. Acı Çay'da suyun kimyasal statüsünü ve ekolojik statüsünü iyileştirecek dere ıslah projesi sayesinde Çankırı halkı için sosyal bir alanın yaratılması da sağlanacak.

CİHAN
<< Önceki Haber Tatlıçay projesinin hayata geçirilmemesine vatandaşlar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER