Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yerleşkesinin adının, Meclis Genel Sekreterliği'nce hazırlanan belgelerde neden 'TBMM Külliyesi' olarak yer aldığını sordu.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde Yılmaz, 27 Ocak tarihinde gerçekleşen toplantıda alınan kararda ve TBMM Başkanlık Divanı için Meclis Genel Sekreterliği'nce hazırlanan belgelerde, TBMM yerleşkesinin adının 'TBMM Külliyesi' olarak yer aldığına dikkat çekti.
Yılmaz, Divan kararında, 'TBMM Külliyesi' ifadesi kullanılarak 'külliye' içerisinde geçmişte askeri gazino, daha sonra bahçe lokanta olarak hizmet veren ve yıkılan tesisin yerine yenisinin yaptırılıp yaptırılmayacağı, ayrıca geçmişte milletvekili ofisi olarak kullanılan iki binanın ne yapılacağı konusunda TBMM Başkanı'na yetki verildiğine de vurgu yaptı.
6253 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı'nın kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen TBMM İdari Teşkilatı Kanunu'nda 'külliye' ibaresine rastlanmadığı bilgisini veren CHP Ankara Milletvekili Yılmaz, "Külliyenin Türk Dil Kurumu'nun Güncel Türkçe Sözlüğü'nde 'Bir caminin çevresinde cami ile birlikte kurulmuş medrese, imaret, sebil, kitaplık, hastane vb. yapıların bütünü' olarak yer almıştır." ifadelerini kullandı.
Milletvekili Yılmaz, bu bilgiler doğrultusunda; TBMM Başkanı Kahraman'a şu soruları yöneltti:
"1- 6253 sayılı TBMM İdari Teşkilatı Kanunu'nda bulunmamasına rağmen TBMM yerleşmesinin adının sözü edilen belgelerde 'külliye' olarak anılmasının gerekçesi nedir? Bu ifade sehven mi yoksa bilinçli olarak mı metne konulmuştur?
2- Söz konusu ifadenin kullanılması bilginiz dahilinde mi gerçekleşmiştir? Gerçekleşti ise bunun gerekçesi nedir? Gerçekleşmedi ise sorumlu ya da sorumluları hakkında herhangi bir hukuki işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise önergemizin yanıtlandığı tarih itibariyle sonucu ne olmuştur?
3- Atatürk'ün 23 Nisan 1920'de 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' diyerek açtığı ve Cumhuriyet tarihimizin en önemli simgesel yapısı olan ve 'Gazi' sıfatı bulunan TBMM'nin külliye kelimesiyle (sözlük anlamı ile cami ve etrafındaki müştemilat) adlandırılmasıyla ne amaçlanmakta ve nereye varılmak istenmektedir?
4- 'TBMM Külliyesi' ifadesinin kullanılması için TBMM Başkanlık Divanı'nın aldığı bir karar var mıdır?
5- TDK'nın sözlükteki tanımı da dikkate alınarak TBMM yerleşkesi içine medrese, imaret, sebil vb. yapıların inşa edilmesi gündeminizde midir? Yoksa bundan sonraki süreçte olacak mıdır?
6- Dünya üzerinde parlamentosu 'külliye' olarak anılan başka bir ülke bulunmakta mıdır? Bulunuyor ise hangileridir?
7- Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Beştepe'deki 'Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın adını 'Cumhurbaşkanlığı Külliyesi' olarak tanımlamasının ardından TBMM'nin de 'külliye' olarak adlandırılması bir özenti midir?" CİHAN