Bugün fiili olarak birçok kurum Cumhurbaşkanlığına bağlı görüntü çizse de henüz tam anlamıyla tek elden yönetim uygulanmış değil. Türkiye’den Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre, 24 Haziran'daki baskın seçimde Erdoğan kazanırsa, seçim sonrası için tüm adımların hızla hayata geçirileceği belirtiliyor. Habere göre;
“Yeni hükûmet sistemi ‘bürokrasiyi en aza indirecek’ biçimde kurgulanırken, Cumhurbaşkanlığı teşkilatı ‘hızlı karar alınması, verimli ve etkin’ çalışılması üzerine şekillenecek” denen haberde, seçim sonrasında arka arkaya kararnameler yayınlanacağı belirtiliyor.
Hükûmetin, Meclis kapanmadan yetki yasası çıkaracağının ifade edildiği haberde, bu kapsamda mevcut yasalarda bin civarında yerde geçen “Başbakan ve Bakanlar Kurulu” ifadeleri çıkarılacak.
Bakanlıkların sayısı, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulacak yeni teşkilat yapılanması gibi adımların ise, seçimlerden sonra Cumhurbaşkanı tarafından yayınlanacak kararnameler ile atılacağı belirtiliyor ve planlamaya dair şunlar aktarılıyor:
“Biri idari işlerden diğeri de stratejik konuların bağlı olduğu iki ayrı müsteşarlık olacak. Cumhurbaşkanlığı yardımcılarının ise en az 2 en fazla 5 olmasının planlandığı, ancak bu sayının ilk etapta 3’le sınırlandırılması ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Güvenlik, ekonomi ve sosyal konularla ilgili birer bakanlık oluşturulması planlanıyor. Büyük proje ve yatırımlar ile enerji, yol, su gibi altyapı hizmetlerinin tek bakanlık altında toplanacağı belirtiliyor."
Yakın zamanda Merkez Valisi uygulamasının artık sona erdirileceği haberi yine Türkiye gazetesinde yayımlanmıştı. Yeni düzenleme ile TÜİK ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü de tek çatı altında alınacağı belirtiliyordu haberde. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine uyum kapsamında hazırlandığı söylenen düzenleme kapsamında Başbakanlığa bağlı tüm kurum ve kuruluşların da Cumhurbaşkanlığına bağlanacağı ifade ediliyordu.