Son zamanlarda kaçak
telefonların yerini klonlamanın aldığı belirtilirken, telefonu kapanan soluğu GSM operatörlerinin
Abone Merkezleri'nde alıyor.
Abone Merkezleri ise birçok kişiyi
Telekomünikasyon Kurumuna yönlendiriyor. Belgelerini tamamlayıp yasal olduğunu ispat edenler telefonunu açtırırken,
kayıt dışı olanlar açılmamak üzere kapatılıyor. Bir telefonun
IMEI numarasının bircok telefona kopyalanması olarak tanımlanan klonlamada cihaz bir süre kullanılsa bile daha sonra
kayıtdışı olduğu tespit edilip kapatılıyor.
Yetkililer, cep telefonlarında klonlama oldukça kapatmaların da devam edeceğini belirterek bu tür yollara başvurmaması gerektiğini söylüyor.
Telekomünikasyon Kurumu klonlama oldukça kapatmaların da olacağını belirtti. Klonlanmış telefonlara boşuna para verildiği ifade ediliyor.
Avea,
Telsim ve
Turkcell tüm telefonları tarıyor. Eğer bir IMEI numarası birden fazla telefonda kullanıldığını tespit edilirse farklı operatörde veya farklı illerde bile olsa buluyor. Takip sonucu ilk sinyal hangisinden alınmışsa numara onun kabul ediliyor ve diğerleri kapatılıyor. İşlem belgelerini getiren kullanıcının telefonu görüşmeye açılırken diğerleri kapatılıyor. Geçen dönem kaçak telefonu, faturasız telefonlar artırmıştı. Şimdi ise kayıtdışını klonlama artırıyor. Yüzlerce telefonu klonlayıp el altından satışa sunanlar olduğu gibi 50-60 milyona telefonunu kopyalattıranlar da var. TK yetkilileri, "Vatandaş ücretini vererek kayıtdışılığı meşru hale getirmeye çalışıyor. Daha sonra
mağdur olmamak için kayıtdışılığı
teşvik gayretinde olunmamalı." diyor.
Bugünlerde TK'nın
web sitesi 'www.tk.gov.trde IMEI
kontrol bölümü, TK
İstanbul Bölge Müdürlüğü ve
Atatürk Havalimanı'ndaki Gümrük'te yoğun cep telefonu kayıt trafiği yaşanıyor. Yoğunluğun sebebi olarak, gurbetçilerin veya uzun süreli Türkiye'de kalacak turistlerin telefonlarının kapanmaması için sözlü veya belgeli beyanda bulunmaları gösterilirken, klonlu telefonlardan dolayı kayıtta bekleyenlerin daha fazla olduğu belirtiliyor. Özellikle yurtdışından gelen gelefonları bazı GSM bayileri evrak yükümlülüğü almamak için kayıt yapmaya yanaşmıyor. Bu da telefon kaydını çileye dönüştürüyor. Yükümlülüğü üzerinden atmaya çalışan bazı abone markazlari, TK'nın İstanbul Bölge Müdürlüğü'nün adres ve telefonun yer aldığı
küçük bir matbu kağıt oluşturup, gelen müşterinin eline tutuşturuyor. TK yetkilileri, bu bayilerin yönetmenliğe göre müşterinin kaydını yapmalarının zorunlu olduğunu ifade ediliyor.
Telefonların açılma süreci ise şöyle: "Yönetmenliğe göre kimin hangi işi yapacağı açıkça belirtilmiş. Evraklar GSM operatörünün abone merkezine verildiği zaman eksiksiz olarak kabul edip Telekomünikasyon Kurumu'na göndermesi gerekiyor. Avea, Telsim ve Turkcell'de biriken evraklar TK merkezinde gönderiliyor ve bilgiler elle giriliyor. Bilgilerin bilgisayara girilmesi belli bir zaman alıyor. Evrakın operatöre verildiği gün telefon açılmıyor. Abone merkezleri evrakları ellerinde ne kadar tutup TK'ya ulaştırmada gecikirlerse telefonun hizmete açılması da o kadar uzun sürüyor. Bundan da vatandaş mağdur oluyor. Onun için kaydı yapılan evrakların biran önce TK'ya ulaştırılması gerekiyor."