İnsanların öğrenmek ve hatırlamak yerine her şeyi telefona kaydettiğine dikkat çekerek, “Akıllı telefonlar yüzünden unutkanlık hastalığı giderek artıyor” uyarısında bulundu.
Akıllı telefonlar yüzünden unutkanlık hastalığının görülme sıklığı giderek artıyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, akıllı telefonlar nedeniyle bazı bilgilerin insan hafızasına kaydedilmediğini ve beynin öğrenmek için çaba harcanmadığını söyledi.
BEYNİMİZE DAHA AZ BİLGİ KAYDEDİYORUZ
Prof. Dr. Yılmaz, "Bilgiyi tekrarladıkça öğreniyoruz. Akıllı telefonlarda ise bir şeyleri hatırlamaya çalışmıyoruz. Akıllı telefonların fonksiyonları yüzünden erken unutuyoruz. Sık kullandıklarımızı ihmal ediyoruz, unutuyoruz, kaydetmiyoruz" dedi.
Bilgi depolanmaz ve öğrenme için çaba sarf edilmezse beynin köreldiğini söyleyen Yılmaz, "Akılı telefonlar bizim algıda seçici olmamıza, beynimize daha az bilgi kaydetmemize neden oldu. Bilgiyi kendileştirme sürecimize bir darbe vurdu" diye konuştu.
DEPRESYONUN ETKiSi BÜYÜK
Bugün'de yer alan habere göre, depresyonun unutkanlığa büyük bir etkisinin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, mutluluk hormonu serotoninin yaşlı insanlarda azaldığını söyledi. Mutlu yaşayan ve depresyondan uzak duran insanların unutkanlık hastalığına yakalanma oranının azaldığını belirten Prof. Dr. Yılmaz, "Depresyon tedavi edilmez ise var olan bunama yatkınlığı daha da artar. Gördüğümüz kadarıyla mutlu yaşayan insanlar unutkanlık hastalığına yakalanmıyor" dedi.