Amazon, rakipsiz bir ekran üretebilir mi?

Samsung ve Apple'ın bile üretemediği yüksek kontrastlı düşük enerjili bu müthiş ekranlar, yakında geliyor.

Amazon, rakipsiz bir ekran üretebilir mi?

Amazon, eşsiz Paperwhite Kindle e-reader'ını ortaya çıkardığında bizlere neler yapabildiğini de ispat etmişti: Amazon'un donanım mühendisliği takımı, sadece e-kitapları okumamızı sağlayabilen e-reader'ları ile, ortalama tabletlerinden çok daha etkileyici işler çıkartabiliyordu. Bunun yanında şirket, Paperwhite'taki teknolojiyi neredeyse 10 senedir düşünüp tasarlıyordu.

Amazon'un giderek kullanıcı deneyimine hizmet eden ürünler satmaya başlayan bir şirket haline geldiğini söylemek mümkün. Paperwhite, bunun çok iyi bir örneği. Bu arada Amazon açığa vurmak istemese de, e-reader'ı Paperwhite'ta kullanılan elektronik mürekkep ekranı, Amazon tarafından değil, şirketin eski ortağı E Ink tarafından üretiliyor. E Ink, sözkonusu teknolojiye ilişkin birçok patenti de elinde tutuyor.



Paperwhite'ın kontrast oranını etkileyici seviyelere çıkartan şey ise Amazon'un kendi geliştirdiği "ışık kılavuzu". Işık kılavuzu, geleneksel E Ink ekranının üzerinde oturan plastik, eşsiz bir katman ve ışığı aşağı, ardından kullanıcının gözlerine doğru yansıtıyor. Böylece E Ink ekranın kontrastı, normalden daha fazla görünüyor. Sonuç olarak açık gri arka planda koyu gri metin yerine, beyaz arka plan üzerinde daha koyu, siyah bir metin görüyorsunuz. Başka bir deyişle, gerçek beyaza ulaşmak mümkün oluyor.

Peki normal tabletlerin pazar payı giderek artarken, dünyanın en iyi elektronik mürekkep ekranlarını nerede kullanacaksınız? Piyasa araştırma firması IDC, e-reader'ların satışlarının 2012'de 2011'e göre yüzde 28 azaldığını ve 19.9 milyon birime düştüğünü; bu sırada tablet satışlarının 2012'de yüzde 78 arttığını ve 100 milyona ulaştığını söylüyor. E-reader'ların günlerinin sayılı olduğunu artık Amazon da biliyor, dolayısıyla Google'ın yeni Nexus 7'sine rakip geleneksel bir 7 inç'lik tablet çıkarmak istiyor.

Cevap, Amazon'un yakın zamanda satın aldığı şirketlerden biri olan Liquavista'da yatıyor. Liquavista, e-ink gibi yansıyan, ancak telefonlarımızdaki LCD kadar hızlı, tam renkli ekranlar üretiyor. Teknoloji, ekrandaki her pikselin, elektriksel akıma cevap verdiği, piksellerin çok küçük yağ kapsüllerinden oluştuğu electrowetting adı verilen bir prensibe dayanıyor.

Liquavista'nın teknolojisi yeni değil ve ilk olarak Nature'da, 2003'te ortaya çıkmıştı. Bu sırada şirket, Philips'in kontrolü altındaydı. 2006'da kendi başına bir şirket haline gelen Liquavista, 2011'de Samsung'a satıldı ve iki sene sonra Amazon'un kontrolüne geçti.

Peki güçten tasarruf eden tam renkli bir ekran teknolojisine sahip bir şirket, neden bu kadar çok el değiştirdi? Bunun cevabı, belki de ona sahip olan şirketlerin hiç birinin teknolojiyi parlak LCD ekranlara kıyasla nasıl çekici hale getirebileceklerini bilmemeleriydi.



Amazon'un ışık kılavuzu teknolojisi, Paperwhite ekranları hali hazırda parlak ve yüksek kontrastlı bir hale getirmeyi başarıyor. Bu teknoloji, Liquavista'nın geliştirdiği gibi bir renkli panel ile birleştiğinde ortaya büyük bir potansiyel çıkabilir: Hızlı, parlak ve yüksek kontrastlı; ancak LCD'nin çeyreği kadar az güç tüketen ekranlar. Böyle bir ekran, arka aydınlatma yerine kağıt gibi yansıtmalı olduğundan, gerçek e-reader severlere "gözleri yormayan" ekranı da geri verebilir.

Amazon'un 100 milyon dolarlık Liquavista satın almasını yansıtıcı, tam renkli bir ekrana ne zaman dönüştüreceği, veya dönüştürüp dönüştürmeyeceği bilinmiyor. Bunun bilinme ihtimali de CEO Jeff Bezos'u hesaba kattığımızda oldukça güç. Amazon'un kendi hedeflerine ulaşabilmek için kendi mikroçiplerini üretebilecek kadar ileriye gidebileceği biliniyor. Amazon, siyah beyaz ekranlarda E Ink'ten faydalanmaya devam etse de E Ink, yenilik yapma konusunda sınıra dayandığını, onu hafifleştirmek ve esnek hale getirebilmek için çok fazla şey yapılamayacağını herkese açık bir biçimde itiraf ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Washington Post'u satın alan Bezos, ekranlar için yepyeni şeyler düşünüyor: kağıt kadar hafif, ancak daha becerikli ekranlar. CEO'nun daha önce baskının tarihe karıştığını, ancak gazeteciliğin sonsuza dek süreceğini söylediği biliniyor. Dolayısıyla Bezos'un hep baskıyla dağıtılmaya devam edilecek bir gazete satın aldığını hayal etmek oldukça güç.

Electrowetting ekranları geçerli bir işe dönüştürmek isteyen başka şirketler de var. ABD'de ortaya çıkan LCD'nin Samsung ve LG gibi Koreli şirketler tarafından ele alınarak geliştirildiğini düşündüğümüzde, teknolojinin kitleler tarafından kullanılması için kat edilmesi gereken uzun bir yol var gibi görünüyor.

Amazon, bu teknolojiyi kullanan ilk şirket olmayı başarırsa, uzun pil ömrü, aynı zamanda doğal ışıkta kullanılabilme gibi eşsiz özelliklere sahip tabletlerin üretimine imza atabilir. Amazon'un teknolojiyi lisanslaması ve onu rakiplerine satmaya başlaması, geleceğinde büyük değişikliklere yol açabilir.

(chip.com.tr)
<< Önceki Haber Amazon, rakipsiz bir ekran üretebilir mi? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER