Hızla gelişen teknoloji insanların haber alma ihtiyacını tetikledikçe sayıları artan haber kanalları reklam verenle
hedef kitleyi doğrudan buluşturuyor. Pek çok cephede yaşanan hızlı değişim tematik televizyonlarının sayısını hızla artırıyor.
Haziran sayısında ‘Ana haberden ‘anında’ habere’ başlığıyla yayımladığı haberde,
Türkiye’deki haber kanallarının gelişiminden bahseden
dergi, birçok haber kanalının genel yayın yönetmenlerinin görüşünü aldı.
Başından beri bir ailenin topluca kullandığı ortak bir
araç kullanma özelliği taşıyan televizyon, uluslararası düzeyde 1980’lerden, ulusal düzeyde ise 1990’lardan itibaren bireysel kullanılmaya başlanan bir araca dönüşmeye başlandı.
Televizyon alanındaki bu tematikleşme eğilimi önce ulusal düzeyde yayın yapan televizyonlarda baş gösterdi. Ancak uluslararası bir boyut kazandı. 2000’li yıllarda sadece haber konusu değil, her konuda tematik televizyonların küreselleştiği bir dönem oldu.
Türkiye’de ise tematik televizyonculuk konusundaki ilk adımlar TRT tarafından atıldı. 1990’lı yılların sonuna kadar çok sayıda tematik televizyon yayın hayatına atıldı ve çok farklı konularda uzmanlaşan ulusal ve uluslararası tematik televizyonlar boy gösterdi.
Kablolu televizyon sonucu tematik televizyonlar olabildiğince çeşitlendi. 1997 yılından başlayarak birçok haber kanalı izleyici ile buluştu.
İşte bu kanallardan ahlaklı ve dürüst haber anlayışıyla yayın hayatına devam eden
SAMANYOLU HABER TV Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken, tematik yayınlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Türk toplumu sair
ülkelerin toplumlarına karşın haberle daha çok ilgili. Ama haber gibi değil film gibi seyretmeyi seviyor. Daha doğrusu dizi film gibi seyretmeyi seviyor. Daha doğrusu dizi film gibi. Müzikli, hareketli, dramatik, romantik vs. 14 yıllık tecrübeyle şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki insanımız çoğu haberde doğruluktan çok eğlendireceği, akıcılığı ve ilgi çekiciliği önemsiyor. Tabii bu durum sadece Türkiye için geçerli değil; dünyanın hemen her yerinde başta haber olmak üzere tüm tematik kanallar ‘adrese teslim’ yayıncılık yapıyor. Ve dünyanın hemen hiçbir yerinde gün boyu haber yayını yapan kanallar, çok geniş kitleler tarafından izlenmiyor.
Türkiye de tıpkı batılı ülkelerde olduğu gibi çok gelişmiş bir dijital
kablo televizyon sistemi kurarsa, devlet bunun için elindeki imkanları harekete geçirir ve yılan hikayesine dönen bazı
teknik altyapı eksiklerini tamamlarsa, burada yayın yapacak gruplar kendilerine has cazip kanal paketleri oluşturup, bunları belli bir abonelik bedeli karşılığında seyircisine pazarlayabilirse, o zaman başta haber kanalları gibi tematik yayınlar olmak üzere karasalda bulunmayan bilumum nitelikli kanallar hak ettikleri karşılıkları alabilir, kendi kendilerine yetebilirler. Aksi takdirde bugün siyasi ve konjonktürel nedenlerden dolayı akşamdan sabaha açılan haber kanalları Türkiye’nin ‘istikrarı üzerine bahse girilen bir ülke’ olmaktan çıkmasıyla yok olup gidecektir.
SAMANYOLU HABER TELEVİZYONU izleyicisini geliştiren olaylardan haberdar etmenin yanı sıra onlara bilgi vermeyi de hedefliyor. Yani bir tür
‘haber-bilgi kanalı’ olarak görev yapıyor. Bu kimi zaman teaser’lar halinde
küçük bilgi notları iletmek suretiyle gerçekleşiyor. Oldukça interaktif bir programcılık anlayışımız var. İzleyiciye faydalı olabilmek için sağlıklı yaşama dair bilgilerden tutun da
ikinci el araba fiyatlarına, oradan emeklilik durumlarına, eğitim, hukuk, sanat bilgilendirmelerine kadar pek çok alanda programlar üretiliyor. Tabii haber programları ve açık oturumlarla birlikte. Ayrıca gerek iç yapım gerekse dış alım yoluyla elde edilen hoş belgeseller SAMANYOLU HABER ekranından izleyicilerimizle buluşuyor. Bizim amacımız; bu ülkede ve dünyada olup bitenleri, gerçekten öğrenmek isteyen herkese gerçekleri ulaştırabilmek.