Atomun gerçek gücü

Atomun içinde elektron ve protonları bir arada tutan temel çekim gücünün şimdiye dek tahmin edilenden daha zayıf bir kuvvet olduğu ortaya çıktı.

Atomun gerçek gücü

Doğadaki dört temel güçten biri olan elektromanyetik güç, İnce Yapı Sabiti denen bir sabit değer ile ifade ediliyor. İnce Yapı Sabiti ‘nin rakamsal ifadesi 1/137. Yunan alfabesinde alfa ile ifade edilen sabit, yerden ve zamandan bağımsız aynı güce sahip ve her ortamda aynı sonucu veriyor. İnce Yapı Sabiti’nin değerindeki bir revizyon, gelecekte yapılacak hesaplamaların da daha doğru olmasını sağlayacak. Harvard Üniversitesi bilim insanları, İnce Yapı Sabiti’nin değerini hesaplamak için bağımsız tek bir elektronun hareketlerini inceledi. Araştırmayı yürüten Gerald Gabrielse, deneyde tek bir elektronu izole ederek 200 santigrat derece’nin altına inene dek soğuttu.
Harvard Üniversitesi profesörü Gerald Gabrielse. Araştırma ekibi, gerçek atomlarda olduğu gibi, elektronu elektrik ve manyetik güçler kullanarak döndürdü. Elektronun, manyetik alana doğru büküldüğü gözlemlendi. Elektromanyetik güç odağı da, elektronu etrafında döndürdüğü için tek elektronluk bir atom örneği yaratılmış oluyor. Gabrielse, deneyde yapılan ölçümlerin bilimde kabul gören değerlerden en az 6 kat daha hassas olduğunu iddia ediyor. Deneyde kullanılan düzenek, tek elektron hareket halindeyken, hareketi durdurulduğunda biriktirdiği enerjiyi ölçebiliyor. Elektronun hareket halindeyken, hareketinin durdurulmasında biriken enerji miktarı, İnce Yapı Sabiti’nin hesaplanmasında kullanılıyor. Atomları bir arada tutan enerjinin toplam enerjinin yüzde 1’inin milyon’da biri olduğunu belirtiliyor. Gabrielse’ye göre bu aslında oldukça yüksek bir miktar. LIVESCIENCE - NTV-MSNBC
<< Önceki Haber Atomun gerçek gücü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER