Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletinde görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. James Rosser’in 2012 senesinin Eylül ayında başladığı araştırmanın sonuçlarına bakılacak olunursa ameliyattan önce bilgisayar oyunu oynayan cerrahlar, oyun oynamayan meslektaşlarına göre daha verimli bir ameliyat performansına sahip oluyor.
Dr. Rosser, Florida Celebration Health Hastanesi’nde çalışan cerrahların 150’sinden Laparoskopi ameliyatlarından önce altı dakika sürecek şekilde 'Super Monkey Ball' gibi 3d oyunlar oynamalarını istedi. Diğer 150 doktor ise herhangi bir oyun oynamadan ameliyatlara katıldı.
Araştırmadan çıkan verilere göre, ameliyattan önce 3d oyun oynayan cerrahlar dikiş atarken yapılan ip bağlama tekniklerini oyun oynamayanlara oranla dikkat çekici bir düzeyde daha hızlı yapıyorlardı (649 saniyeye 712 saniye). Bununla birlikte oyun oynayan cerrahların dikiş tekniklerindeki hatalar yine gözle görülür düzeyde daha az miktarda gerçekleşti (133 hataya 192 hata).
Bu araştırmaya ilişkin Roma Üniversitesi’nde yapılan diğer bir araştırmanın sonuçları da Dr. Rosser’in çalışmasından ortaya çıkan verilerle uyumluydu; araştırmaya göre, özellikle bilgisayarda oynanan 3d oyunlar dikkat konsantrasyonunu ve el-göz koordinasyonunu iyileştiriyor olduğu gözlemlendi.
The British Medical Journal* dergisine demeç veren Dr. James Rosser, “Bir gün her ameliyathanede bir oyun konsolunun olduğu günler gelecek” diye belirtti.
Kaynak: The British Medical Journal
The British Medical Journal Hakkında
Haftalık olarak çıkan İngiliz Tıp Dergisi, ilk kez 1840’da basılmıştır. Tıp çevrelerinde otorite olarak kabul edilen The BMJ dergisi tıp alanında birçok araştırmayı ve yeniliği tıp dünyasıyla paylaşmış, bu yenilikleri dünyaya duyurma görevini üstlenmiştir. Dünyaca ünlü tıp çevrelerince de büyük saygınlığa sahip olan kuruluşun adı 2014’te BMJ yerine The BMJ olarak değişmiştir. Derginin içeriğinde klinik araştırmaları, medikal buluşlar ve ilaçlarla ilgili makaleler yer alır.
Bilgisayar Oyunlarının Yararları
Günümüzde çoğunlukla 3 boyutlu olarak yer alan bilgisayar oyunlarının yararları konusu birçok araştırmacının ilgisini çekmektedir. 3d oyunlar türündeki birçok yapımın oyuncuların üzerinde fiziksel olarak fayda sağladığı, araştırmaların genel olarak birleştiği bir noktadır.
Örnek olarak vermek gerekirse Fransız Bilimler Akademisi'nin 2013 senesinde yayınladığı "çocuk ve ekran" konulu bir araştırma, çocuklarının bilgisayar karşısında vakit harcamasından endişelenen ailelerin bu düşüncelerini etkileyecek gibi görünüyor. Araştırmanın sonuçlarına göre çocukların etkileşimli video oyunlarıyla oynamaları yararlı olabilir.
Bilgisayar ve oyun konsolları üzerinde oynanan 3d oyunlar şu şekilde etkilere sahip: Çocuğun zihninde oluşan faaliyeti açıklayan bir grafiksel veriye göre beynin otomatik eylemi yöneten arka kısmından başka, geri bildirim ve değerlendirme gibi eylemlerin oluştuğu ön kısmı da aktif olarak harekete geçiyor.
Özellikle çocukların zaman geçirdikleri Türkiye’deki Oyun Gemisi http://www.oyungemisi.com/3d-oyunlar/ gibi oyun portallarında birçok 3d oyun, çocukların gelişimine yarar sağlamaktadır. Yukarıdaki bilgiler ışığında 3d oyunlar fazla olmamak şartıyla dengeli bir biçimde her yaştan insana faydalıdır.