Bugün
fabrikada tanıtımı yapılan teknolojinin mevcut
üretim sistemine göre yüzde 5 daha fazla yatırım gerektirirken,
uygulama hızında 7- 10 kat artış,
işletme maliyetinde yüzde 30’a varan düşüş ile ekipman ve alan kullanımında da yüzde 40
kazanç sağlayabildiği belirtildi.
Ford Otosan mühendislerinin
Kocaeli Fabrikası'nda uygulamaya aldığı ‘Uzaktan
lazer teknolojisi', 5 kıtaya
ihraç edilen transitlerin üretiminde kullanılmaya başlandı.
Ford Otosan Kocaeli Fabrika Müdürü
Haydar Yenigün, uzaktan lazer teknolojisinin daha hafif, daha az
yakıt tüketen
araç tasarımına olanak sağladığını ve üretim hızını arttırıp maliyetleri düşürdüğünü belirterek, “Sektörümüzün lideri olarak Türk otomotiv sanayinde ve dünyadaki tüm Ford fabrikaları arasında da uzaktan lazer teknolojisini kullanan ilk fabrika olduk. Türk otomotiv sektöründe bir ilke daha
imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
YENİ TEKNOLOJİ NELER GETİRİYOR?
Üretim hızında 7-10 kat artış, işletme maliyetinde yüzde 30 düşüş üretim hattındaki parçaya dokunmadan 1.4 metreden işlem yapabilen uzaktan lazer teknolojisi, uygulama hızında 7- 10 kat artış sağlıyor. Kaynak flanşlarını yüzde 40 kısaltan bu yeni teknoloji, aracın toplam ağırlığının azaltılabilmesini ve bu sayede yakıt tüketimini düşürerek, çarpışma testi performansının iyileşmesini de sağlıyor. Bu yeni teknoloji, yatırım maliyetini yüzde 5 artırırken, işletme maliyetini yüzde 30 düşürüyor, ekipman ve kullanım alanını yüzde 40 azaltıyor.
Fabrika yetkilileri, bu sistemi “
Hollywood efektleri Ford Otosan üretiminde gerçek oldu” diye açıklarken, artık üretimin Hollywood filmlerinde özel efekt uzmanlarınca hazırlanan etkileyici sahnelerini gerçek kılan “Uzaktan lazer kaynağı" teknolojisinin ilk kez burada kullanılmakta olduğunu belirtiyor. 2002 yılında ünlü yönetmen Steven Spielberg tarafından çekilen, Tom Cruise ve Colin Farrell'in oynadığı ‘Minority Report' (Azınlık Raporu) filmi 2054 yılında geçiyor ve ünlü yönetmenin geleceğin otomotiv üretim tesisi ile ilgili beklentilerini gösteriyordu.