Bilgisayar ve akıllı telefonların ekranlarında kullanılan ve kısaca “LED ışıkları'' olarak bilinen ‘ışık yayan diyotları' bulan üç Japon bilim insanı, Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. Sözünü ettiğimiz ödülün sahipleri; Prof. Dr. Isamu Akasaki, Prof. Dr. Hiroshi Amano ve Prof. Dr. Shuji Nakamura…
İsveç Kraliyet Bilim Akademisi'nin yaptığı açıklamada, buluşun 20 yaşında olduğunu ancak günümüzde tamamen yeni bir madde olan ve herkesin istifade ettiği beyaz ışığın bulunmasına katkı sağladığı belirtildi.
Nobel Komitesi ise ödülü kazanan bilim insanları için 'herkesin başarısız olduğu bir şeyi başardılar' ifadelerine yer verdi. 85 yaşındaki Japon bilim insanı Isamu Akasaki, ülkesindeki Meijo Üniversitesi'nde, 54 yaşındaki Hiroshi Amano Nagoya Üniversitesi'nde, 60 yaşındaki Shuj Nakamura ise Kaliforniya Üniversitesi'nde çalışıyor. 8 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 1,1 milyon dolar) ödülün sahibi olacak bilim adamlarının buluşu, günümüzde birçok elektronik cihazda kullanılıyor ve enerji tasarrufu sağlayan aydınlatma sistemlerine imkan sağlıyor. Geçtiğimiz yıl Nobel Fizik Ödülü, büyük patlamanın akabinde maddenin oluşumunu izah eden Higgs parçacığını buldukları için İngiliz Bilim İnsanı Peter Higgs ve Belçikalı meslektaşı Francois Englert'e verilmişti.
CİHAN