Proton ışınlarının birbiriyle büyük bir enerjiyle çarpıştırılmalarının ardından, anlaşılması zor Higgs parçacığının ortaya çıkması bekleniyor.
Türk bilim insanlarının da görev üstlendiği, çağın en büyük buluşu olmaya
aday CERN'de yapılacak 'büyük
patlamaya' üç gün kaldı.
Fransa-
İsviçre sınırında, yerin 100 metre altındaki dairevi yeraltı tünelindeki denemeler devam ediyor. Partikül çarpıştırma hızı en yüksek seviyeye çıkartılarak,
rekor kıran
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC), 30
Mart tarihine hazırlanıyor. CERN uzmanları, bu tarihte 'büyük patlamayı' gerçekleştirmeye çalışacak.
CERN araştırmacılarının açıklamasına göre, kozmosu oluşturduğu düşünülen "büyük patlama" 27 km uzunluğundaki dairevi yeraltı tünelinde yeniden oluşturulmaya çalışılacak. Tünelde, 3.5 Tev (terraelektronvolt) gücündeki ışık huzmeleri ters istikametlerden gönderilerek çarpıştırılacak.
CERN yetkilisi Benedetto Gorini, "Çarpışma için hazırız. Bu deneyi düşük enerjilerde yaptık ve çok inanılmaz sonuçlar elde etti. Ama yüksek enerjili bir parçacık çarpışmasına ve sonuçlarına hazırız. Büyük beklenti içindeyim ve çok iyi sonuçlar elde ederek yeni teoriler oluşturacağımıza inanıyorum." dedi.
Bilim adamları, "büyük patlama" deneyinde kozmosun doğasını kavramaya yarayacak yeni parçacıklar görmeyi umuyor. Bir mikro saniye sürecek çarpışmada, temel element parçacıkları,
atom çekirdeklerini oluşturmak için birleşmeye başlamadan önce meydana gelen "büyük patlama" anındaki koşulların oluşturulması öngörülüyor. Uzmanlar, çarpışma sırasında, özellikle teorik fizikteki kütle kavramının temelini oluşturan veya kara maddenin neden yapıldığını anlamaya yarayacak Higgs parçacığının kanıtını göreceklerini umuyor.
(CİHAN)