Ciliv, “4G, artan data trafiğini karşılamak için gelmek zorunda.” dedi. Ünlü fütürist Michio Kaku dahil 200 bilişim duayeninin konuk olduğu Turkcell Teknoloji Zirvesi başladı. Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan zirvede inovasyon, M2M, nesnelerin interneti, yazılımlar ele alınıyor.
12-13 Kasım tarihli zirvede söz alan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, mobil ürünlerin her alanda öneminin arttığını dile getirdi.
IBM, Apple, Samsung gibi firmaların mobil ürünlere ve müşterilere önem verdiğini anlatan Ciliv, “Alibaba dünyanın önde gelen markalarından. Bu şirket büyümede mobilin mühim rolü olduğunu beyan ediyor. Facebook’un faaliyetlerinin tamamı, yüzde 100’ü 5 sene evvel desktop ve lap topta idi ama şu an mobilde.” ifadelerini kullandı.
Akıllı telefonlara ilginin giderek arttığını belirten Ciliv, şöyle devam etti:
“Rakamlar ortada. Akıllı telefon satışları 2009’dan itibaren ama 2010’dan itibaren artıyor. Satışlar o dönem PC ile aynı iken, şu an 4-5 kat yukarıda. PC satışları geriliyor, tablet satışları da artıyor. Şu an akıllı telefon, desktop ve lap toptan daha güçlü. Akıllı telefonda Türkiye’de de durum dünyaya paralel. Akıllı telefon satışları 2011’den itibaren patlama yaptı. Turkcell’in T serisinin en yeni ürünü T50 de üçüncü çeyrekte Türkiye’de en çok satan model oldu. Bunun nedeni ürünün yazılımı ile ilgili. Bundan böyle her yer ofis. Evet, mobilin müşterilere faydası çok. Her yerden veri elde ediyorsun. Şu an parklar, metrolar, İstiklal Caddesi senin ofisin. Trafikte isen trafik de senin ofisin. Tatil yeri de ofisin oluyor. Belki ‘tatilde de mi çalışacağız’ diye şikâyetler oluyor ama öyle değil. Daha evvel tatili kısa kesip dönmek gerekiyordu. Bundan böyle tatil yerinde kumsalda, teknede, deniz kenarında iş yapabiliyorsunuz onun için ‘her yer ofis’ diyoruz.”
Turkcell Genel Müdürü, iletişim aygıtlarının giderek küçüldüğüne işaret etti ve “PC, tablet, akıllı telefon, el terminalleri, giyilebilir teknolojiler. Neredeyse her bir hafriyat firmasının akıllı saati var. Bu teknolojiler çok daha küçülecek. Bunlar vücuda yapışır hale gelecek. Her gün giydiğimiz sensorlar haline gelecek. M2M ilerliyor, rakamlar milyarlara varıyor. Hayvanlarda, seralarda, kümeste sensorlar var. Otomobilde sensorlar var.”dedi.
Türkiye’de güçlü bir 3G şebekesi bulunduğunu aktaran Süreyya Ciliv, şunları kaydetti:
“Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı söz verdi, 2015’te Türkiye’ye 4G gelecek. 4G artan trafiği karşılamak için gelmek zorunda. Biliyorsunuz, rakiplerimiz ‘3G’ye gerek yok’ dedi. Ama Turkcell ‘3G gelsin’ diye çırpındı. 3G geleli 5 sene oldu, kaç misli arttı data trafiği? 200 kat arttı; 1 idi, 200 oldu. Yani ‘bu ‘burada duracak, 5 sene büyüdü büyüdü duracak’; hayır tabii ki durmayacak. Her sene minimum yüzde 100 artacak. Onun için 4G’nin gelmesi önemli. 5G çalışmaları yapılıyor, Turkcell de 5G standartlarını belirleyen çalışmalarda rol oynuyor. “
(CİHAN)