Damlalar artık kontrol altında

Avustralyalı bilim adamları nano teknoloji ile yeni bir buluşa daha imza attı.

Damlalar artık kontrol altında


Görünüşünün ahududuyu andırması nedeniyle "ahududu parçacıkları" adı verilen bir malzeme kullanılarak yapılan yeni materyal yüzeylerin yüzüstü çevrildiği durumlarda bile üzerindeki su damlalarının kayarak düşmesini engelliyor.

Nano teknoloji yardımıyla biçim verilmiş yeni materyal, bazı yüksek teknoloji gerektiren tıbbi testlerin daha basit aletlerle daha ucuz ve kolay yapılmasını sağlamaktan, uçak kabinlerinden buğulanmayı azaltmaya kadar pekçok kullanım alanına sahip bulunuyor.

Geliştirdikleri "ahududu parçacıklarından" oluşan şeritlerin su için adeta bir yapıştırıcı bant gibi görevi gördüğüne işaret eden araştırmacılar, yeni materyal yardımıyla sonsuza kadar kuru kalan, hiçbir zaman temizlik gerektirmeyen veya bakteri tutmayan, küf ve mantar oluşumuna izin vermeyen yüzeyler tasarlanabileceğine işaret etti. Araştırmacılar, yapısı suyun daha hızla yayılmasını sağlayacak şekilde ayarlanarak değiştirilmesi durumunda aynı materyalin, hızla kuruyan duvarlar ve evlerin çabucak serinlemesine yardımcı olacak çatılar tasarlanmasında da kullanılabileceğine dikkati çekti.

Sydney Üniversitesi araştırmacılarınca geliştirilen yeni materyale ilişkin bilimsel çalışma Chemistry of Materials adlı bilimsel dergide yayımlandı. 

Araştırmayı kaleme alan yazı heyetine başkanlık eden Sydney Üniversitesi Kimya Okulu'ndan Dr. Andrew Telford, yeni materyalin, yüzeylerinin sahip olduğu özel yapısı sayesinde su damlalarını tutma özelliğine sahip  güllerin taçyapraklarının yapısı taklit edilerek yapıldığınıı belirtti. Telford, araştırma ekibinin söz konusu materyali "ahududu parçacıklarını" laboratuvarda, yuvarlak biçimdeki mikro ve nano parçacıklar yardımıyla gül taçyaprağın yapısını oluşturacak şekilde biraraya getirerek elde ettiklerini kaydetti.

Materyalin ticari potansiyeli bulunduğunun altını çizen Telford, yapılan bilimsel çalışmasının ahududu parçacıklarının sanayi ölçeğinde hazırlanmasına imkan veren ilk keşif olduğunu söyledi. Telford, "Şimdi bu parçacıkları özel üretim tesisleri ve araç gereçlere ihtiyaç duymadan büyük miktarlarda tedarik edebilecek bir konumdayız" dedi.
<< Önceki Haber Damlalar artık kontrol altında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER