Her tip kullanıcı için alternatif sunan bu cihazlardan alırken bazı önemli kriterleri göz önünde bulundurmak gerekiyor
Son yılların en gözde ürünü olan dijital fotoğraf makineleri sayesinde
tüketici kendi fotoğraflarını kolaylıkla çekiyor ve
baskı yaptırabiliyor. Farklı kullanıcı beklentilerini karşılayacak şekilde tasarlanan bu dijital cihazlar, gelişmiş özellikleriyle tüm ışık ve netleme ayarlarını otomatik olarak yapabiliyor.
Bu sayede kullanıcıya sadece
tercih ettiği görüntüyü kadraja almak kalıyor. Bu görüntüleri evde bilgisayara atarak üzerinde basit oynamalar yapmak mümkün. Kullanıcı eğer varsa evdeki renkli yazıcısında veya fotoğraf stüdyolarındaki makineler sayesinde fotoğraflarını bastırabiliyor.
İşin güzel yanı, tüm bunları yapması için tüketicinin kesinlikle teknoloji veya fotoğraf uzmanı olması gerekmiyor.
Megapikseli dert etmeyin
Dijital fotoğraf makineleri genellikle sahip oldukları 'megapiksel' özelliğine göre değerlendiriliyor. Megapiksel, fotoğraf çekim kalitesini gösteren bir değer olarak
tarif edilebilir. Eğer
duvar boyutunda çıktılar almayacaksanız 2-3 megapiksel çekim sizi kurtaracaktır. Çünkü ortalama bir fotoğraf kartına basılan görüntünün 2 megapiksel olmasıyla 10 megapiksel olması arasında önemli bir fark bulunmuyor.
Bir diğer önemli kriter ise zoom olarak tabir edilen yakınlaştırma özelliği.'Dijital zoom' olarak verilen değer, gerçek yakınlaştırma anlamına gelmiyor.
Ortalama amatör makinelerinde 3x zoom iş görüyor. Dijital zoom, yakınlaştırılmış görüntüyü
kamera içinde büyütme anlamına geliyor. Bu işlem fotoğraf kalitesini bozabiliyor. Özelliklere bakarken 'optik zoom'u dikkate alın.
Kolay taşınabilir olsun
Dijital fotoğraf makinesinin en büyük avantajı çektiğiniz kareleri izleyip en iyisini elde edene kadar çekebilmemiz. Bunun için makinenin
ekran boyutu, kolay açılması, parlaklığı ve görüntü kalitesi önem taşıyor.
Ayrıca fotoğraflarınızı kaydetmeniz için en az 256 MB'lık bir
hafıza kartına da ihtiyacınız olacak. Çekim yoğunluğunuza göre 512 MB ve 1 GB'ık kartlara da göz atabilirsiniz.
Bir diğer önemli detay ise pil. Alacağınız makinenin ne tip bir pil kullandığına da dikkat edin. Cep telefonlarına benzer pilleri olan,
şarj edilebilir cihazları tercih etmeniz avantajınıza olacaktır.
Özellikle seyahatlerde boyut ve ağırlık özellikleri öne çıkıyor. İnce ve hafif fotoğraf makinelerini boynunuza takarak taşıyabilirsiniz.
Fotoğrafları bilgisayara ve direkt yazıcıya aktarmak için bağlantı noktalarına ihtiyacınız olacak. Bilgisayarlardaki USB denen standart bağlantı noktasına uyumlu olmasına dikkat edin. Bazı modellerde
Bluetooth bağlantı özelliği de bulunuyor.
Yeterli ışığın olmadığı ortamlarda flaş kullanmanız gerekecektir. Alacağınız fotoğraf makinesinde, az ışıkta otomatik olarak açılan flaşın bulunmasına dikkat edin. Kırmızı göz çıkmasını engelleyen flaşa sahip makineleri tercih etmelisiniz.
Posta