Ankara Üniversitesi
Ziraat Fakültesi araştırma görevlisi Konuralp Eliçin, mutfaklarda kullanılan basit bir alet olan fritözde biyo
dizel üretmeyi başardı. Biyodizel
yakıt elde etmek için milyon dolarlık yatırımlara gerek olmadığını vurgulayan Eliçin, bir fritözle bu işi kolayca yapılabileceğini savunuyor.Türkiye’de, enerji potansiyeli bulunan keten, kanola, fındık, haşhaş gibi birçok yağ bitkisi yetkişiyor. Biyodizel, bitkisel yağın bir katalizatör kullanılarak alkolle (etil veya metil) kimyasal reaksiyonla etil veya metil ester elde edilmesine dayanıyor. Transesterifikasyon adı verilen bu işlemde, gliserin (otomobil motoru için zararlı) kimyasal reaksiyonun içinden ayrıştırılıyor. Biyodizel, saf olarak veya benzinle karıştırılarak herhangi bir dizel motorda kullanılabiliyor.
ÇİFTÇİ MAZOT PARASINI BİYODİZELDEN ÇIKARACAK
Eliçin, Türkiye’de seyrek tarımı yapılan kanola bitkisinden önemli miktarlarda biyodizel yakıt elde edilebileceğini söyledi. Ancak, kanola bitkisinin esas faydası, Eliçin’e göre,
çiftçiye mazot parasını kurtarmasını sağlayacak olması. Eliçin şöyle konuştu: “Buğday tarımı yapan bir çiftçi düşünün, hasadın ardından kanola ekiyor. 10 ton kanola bitkisiyle, bir dahaki ekimde kullanacağı 10 ton biyodizel yakıtı kendi tarlasından çıkarabilecek. Bu çiftçi bir dahaki ekim döneminde mazota para vermeyecek. Önemli olan çiftçilerin tek tek değil, kooperatifler kurarak hareket etmeleri. O zaman çok daha geniş alanlarda kanola tarımı yapılıp, çok daha büyük miktarlarda biyodizel yakıt elde edilebilir.”
SAVAŞTA BİYODİZEL
Biyodizelin savaş durumlarında ulusal ekonomiye katkısı olacağını savunan, Eliçin “
Savaşta ülkeye petrol sevkıyatının durduğunu düşünün, o zaman
pamuk, kanola,
zeytin, haşhaş, fındık gibi yağ bitkilerinden biyodizel yakıt elde edilebilir” diye konuştu. Biyodizel üretimine devletin kolaylıklar sağlaması gerektiğini ifade eden Eliçin şöyle konuştu: “ÖTV nedeniyle bu enerji kaynağı çok daha pahalıya mal oluyor.”