Aralarında Türkiye’nin de olduğu 9 ülkenin yürüttüğü F-35 savaş uçağına ait bilgiler, Danimarkalı firmalardan çalındı. Çin’den geldiği tahmin edilen siber hırsızlıkta “elit hacker”ların görev yaptığı bildirildi. ABD öncülüğünde yürütülen F-35 projesinde yer alan Danimarkalı iş ortaklarının, uzun süre teknoloji casusluğuna maruz kaldığı, casusluğun Çin ile bağlantılı olduğu ileri sürüldü.
4 YIL BOYUNCA BİLGİLERİ ÇALMIŞLAR
Danimarka devlet televizyonu DR'nin haberine göre Askeri İstihbarat Servisi Siber Güvenlik Merkezi, Danimarkalı en az 5 silah sanayisi üreticisinin 2008-2012 yılları arasında elit hackerların siber sızmalarına maruz kaldı.
EN KRİTİK BİLGİLERE ULAŞTILAR
Bugün'ün haberine göre; saldırı mağduru firmaların başında ülkenin en büyük silah üreticisi Terma geliyor. ABD'nin yanında İngiltere, İtalya, Hollanda, Türkiye, Avustralya, Kanada, Danimarka ve Norveç'in ortakları arasında bulunduğu F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi için çalışan Terma firmasının, F-35'in uçak radarı elektronik aksamları, makineli tüfek taşıyıcısı, yüksek teknoloji uçak iskeleti paneli gibi parçaları tedarik ettiği bildirildi. Konunun üretici ABD’ye bildirildiği açıklandı.
ÇALDIKLARI BİLGİLERLE UÇAK YAPTILAR
Çin mayıs ayında birçok özelliği F35’e benzeyen J20 savaş uçağının tanıtımını yapmış, askeri uzmanlar iki uçak arasındaki benzerliklere dikkat çekmişti. Danimarka’daki olaydan sonra Çin’in taklit uçağının arkasındaki sor perdesi de aralanmış oldu.
“AKASINDA ÇİN ORDUSU VAR”
Siber Güvenlik Merkezi Başkanı Lund Sörensen, saldırının çok planlı ve uzun süreli yürütüldüğünü açıkladı. Sızmanın 2012’de belirlendiğini belirten Sörensen, firmaların gerekli önlemleri alması için uyarıldığını söyledi. Saldırının izini takip eden uzmanlar, sızma girişiminin Çin Genelkurmayı ile ilişkili olduğu iddiası üzerinde odaklandı.