Sağlık Bakanlığı bugün düzenlenen basın toplantısıyla uzun süredir üzerinde çalıştıkları “İlaç Takip Sistemi” projesinin hayata geçirildiğini duyurdu. Buna göre uygulama kapsamında artık ilaç kutularına yerleştirilen karekodlar ile ürün hakkında detaylı bilgiye erişebilmek mümkün hale geldi.
İlaç takip konusunda mevcut sistemi bir adım ileriye götürerek karekod (QR kod) yöntemini devreye sokan bakanlık, cep telefonlarına yüklenen özel yazılım aracılığıyla ya da internet sitesinden kodların tanıtılabileceğini bildirdi. Piyasadan kaldırılan ilaçların yanı sıra sahte üreticilere karşı savaş açan yetkililer, kod okutulduktan sonra ”İlaç piyasadan toplatılmıştır” , ”İlaç sistemde kayıtlıdır”, ”İlaç sistemde kayıtlı değildir” ve “İlacın son kullanma tarihi geçmiştir” bildirimleriyle tüketiciyi uyarıyorlar. Eğer ilaç veritabanında gözükmüyorsa bunu bildirmeniz isteniyor.
Türkiye’de yıllık 2 milyar kutu ilacın piyasada yer aldığı ifade edilirken, bahsi geçen karekod uygulamasının ise dünyada ilk olduğunun altı çiziliyor. Kodların püskürtme şeklinde kutuya işlendiği, sahtesinin yapılma riskinin bulunduğu fakat çok büyük bir boyuta ulaşmayacağı söyleniyor. Gelecek dönemde ilacın fiyatının, yan etkilerinin ve kullanma talimatlarının da öğrenilebileceği eklendi. Ülkemizde giderek yaygınlaşan karakod uygulaması, İzmir’deki akıllı otobüs duraklarının ardından gıdada başlatılan sorgulama dönemi gündeme gelmişti. Son olarak sağlık sektörünün de ilgisini çeken uygulamanın giderek yaygınlaşması düşünülüyor.
(log.com.tr)