Microsoft Türkiye'nin hazırladığı ''Günümüz
Güvenlik Tehditlerine Genel Bakış ve Microsoft
İstihbarat Raporu'' seminerinde konuşan Bilişim uzmanı Halil Öztürkci, raporun yılda iki kez yayımlandığını belirterek, son raporun da 2009'un ilk yarısında toplanan veriler doğrultusunda hazırlandığını kaydetti.
Raporun genel olarak ele aldığı konuları anlatan Öztürkci, dünyada ve Türkiye'de en çok karşılaşılan güvenlik tehditlerini örnekler vererek açıkladı.
Zararlı kod temizleme yazılımlarının dünya ülkelerinde bulunma oranlarına değinen Öztürkci, ''Zararlı kodlardan temizlenen bilgisayarlardaki artış göz önünde bulundurulduğunda en fazla artış gözlenen ülkeler sıralamasında Türkiye yüzde 51'lik artışla ikinci sırada'' diye konuştu.
Tehditlerin bireyler ve şirketlere göre farklılık gösterdiğini, şirketleri tehdit eden virüslerin kişisel bilgisayar veya laptoplarda görülmediğini ifade eden Öztürkci, Microsoft'un zararlı kodları bertaraf etmek için geliştirdiği ''authenticate'' yazılımı hakkında bilgi verdi.
Facebook, myspace ve twitter gibi sosyal network sitesi kullanıcılarını
hedef alan ''win32/koobface'' adlı virüsün diğer zararlı kodları indiren ve barındıran, bulaştığı bilgisayarlardaki gizli bilgileri ve şifreleri çalan, sahte güvenlik ve yazılımların reklamını yapan birden fazla bileşene sahip olduğunu dile getiren Öztürkci, virüsün kişinin hesabını ele geçirdiğini ve yoluna devam ettiğini söyledi.
Öztürkci, bu tehlikenin kurbanı olan kişinin de hiçbir şeyin farkında olmadığını kaydetti.
Dünyada büyük tehlikelerin başında sahte güvenlik yazılımlarının geldiğini belirten Öztürkci, bununla karşılaşan kullanıcıların korunmayı beklerken yeni bir tuzağa düştüklerini söyledi.