İnternet kullanıcıları üzerinde ilginç araştırma

Kanadalı bilim insanları, internet trollerinin kişilik analizini çıkardı...

İnternet kullanıcıları üzerinde ilginç araştırma

Kanadalı bilim insanlarının internet kullanıcıları üzerinde yaptığı araştırmanın sonucuna göre internet trollerinin makyavelizm, narsizm, psikopati ve sadizm gibi psikiyatrik hastalıklarda görülen davranış bozukluklarına sahip oldukları ortaya çıktı. 

Troll, bulunduğu sosyal medya ve diğer forum sitelerinde insanların düşünce, inanç ve kişisel özelikleriyle karşısındakini rahatsız edecek şekilde yorum ve cevap yazan kişilere deniyor. Özellikle Twitter ve Facebook gibi sosyal medya sitelerinde sıkça karşılaşılan internet trolleri, herhangi bir konuda yapılan tartışmaları sabote etmek veya kasıtlı olarak farklı alanlara çekmeye çalışmakla biliniyor.

Digital olarak yayınlanan ve insan davranışları konusunda dünya genelinde saygın profesörlerin çalışmalarının yer aldığı Kişilik ve Bireysel Farklılıklar dergisinin son sayısında 1200 gönüllü internet kullanıcısı üzerinde yapılan araştırmanın sonucunun yer aldığı bir makale yayınlandı.

Araştırmayı yapan Kanadalı üç bilim insanı sıradan internet kullanıcıları ve internet trollerinin çeşitli başlıklar altında yaptıkları her yorumu gözden geçirdi. "Troller sadece eğlence peşinde" başlığıyla Kişilik ve Bireysel Farklılıklar dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, trollüğü 'en sevilen internet aktivitesi' olarak görenlerin bir çoğunda önemli derecede davranış bozukluğuna rastlandı. Söz konusu davranış bozukluklarını ‘kişiliğin kara dörtlüsü’ (Dark Tetrad) olarak adlandıran akademisyenler bunları, narsizm (kişinin kendine aşık olması), makyavelizm (amaca giden her yol mübahtır anlayışı), psikopati (empati, pişmanlık ve suçluluk duygularının olmadığı kişilik bozukluğu) ve sadizm (başkalarına acı çektirmekten zevk almak) olarak sıralandırdı. 

Makaleye göre internet trolleri, karşısındakini mutsuz etmekten zevk alıyor. Sadist kişiliğe sahip bireyler olarak sadece eğlence arayışındalar ve internet onların oyun sahası. 

Uzmanlar, karşısındakinden karşılık almak amacıyla ağır ifadeler yazmaktan kaçınmayan trollere karşı yapılacak en iyi şeyin onları dikkate almamak olduğunu ifade ediyor.

CİHAN
<< Önceki Haber İnternet kullanıcıları üzerinde ilginç araştırma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER