Avrupa Birliği uyum yasalarıyla birlikte günlük hayatın birçok alanında kullanılmaya başlanan
Kürtçe, şimdi de
bilişim dünyasına girdi. Linux'un dönüştürülmesiyle oluşturulan ilk
Kürtçe işletim sistemi Ubuntu, bir kokteylle tanıtıldı.
Diyarbakır Sur Belediyesi ile
Kültür Dil
Araştırma ve Geliştirme Derneği işbirliğiyle hazırlanan ilk Kürtçe İşletim Sistemi Ubuntu'nun
tanıtım resepsiyonu yapıldı.
İçişleri Bakanlığı tarafından;
Türkçe-
Kürtçe kitap hazırlayıp okullara dağıttığı için
soruşturma açılan Sur Belediyesi, şimdi de Kürtçe
yazılım programı hazırladı.
Çok dilli belediyecilikle ilgili hazırladığı makaleden dolayı hakkında
dava açılan Sur Belediye Başkanı
Abdullah Demirbaş, 'Ubuntu' adlı Kürtçe İşletim Sistemini sinevizyon ile tanıttı.
10 kişilik bir ekibin 3 yıl süren çalışması sonucu, dünyanın birçok yerinde kullanılan işletim sistemi Linux'un dönüştürülmesiyle, Ubuntu adlı ilk Kürtçe işletim sistemi oluşturuldu.
'Ubuntu' adlı Kürtçe İşletim Sistemi hazırlama çalışmaları ilk olarak 2005 yılında bilgisayarın Kürtçeleştirilmesi çalışmalarının yürütülmesi için Amed Çeko Jiyan, Elîxan Loran,
Erdal Ronahî, Rêzan Tovjîn, Ridvan
Bozkurt, Rizoyê Xerzî ve Serhad Ronahî tarafından kurulan Koma PCKurd ile başladı.
İşletim sisteminin 'UBUNTU GNU/LİNUX' adıyla Kürtçe'ye kazandırılması kararının alınmasının ardından, ilk Kürtçe Ubuntu 5.04 olarak dağıtıma girdi. Bu versiyondan sonra Ubuntu, 6.06 olarak, daha fazla Kürtçeleştirilmiş olarak dağıtıldı.
Güney Afrika'da kullanılan yerel dillerde
yardım veya
destek anlamına gelen Ubuntu, Koordinatör Rainer Heider tarafından Kürtçe olarak tanıtıldı. Bütün terimleri Kürtçe olan yazılım kopyası, kokteyle katılanlara ücretsiz dağıtıldı. Proğramla her türlü yazışmalar, internet bağlantıları Kürtçe yapılabiliyor.
Açılış konuşması yapan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, böylesi tarihi bir güne tanıklık etmek ve başlangıcında
emek harcamanın kendileri için büyük bir onur olduğunu kaydetti. Dilin bir halkın varlık gerekçesi olduğunu vurgulayan Demirbaş, "Hangi dil olursa olsun, çok dilliliği kullanalım dedik. Çünkü çok dillilik zenginliğimizdir. Biz her dille, her kültürle, her kimlikle çalışma yapalım dedik. Biz dedik ki, bundan sonra Türkçe nasıl kullanılıyorsa Kürtçeyi ve
İngilizceyi de kullanalım. Çalışmalarımızın büyük bölümünde, Kürtçe, İngilizce, Türkçe kullanalım dedik. Önümüzdeki günlerde de, buralarda yaşayan halkların, Süryanilerin, Ermenilerin dillerini de zenginleştireceğiz. Bu ülkede, bu topraklarda eğer çok kültürlülüğü, çok kimlikliliği, çok dilliliği, farklılıklar içinde birlikteliği yaratabilirsek, bu böglede çatışmaların yerine barış rüzgarları esecektir." dedi.
Resepsiyona katılan Kürt kökenli yazar
Mehmet Uzun ise, Kürtçe işletim sisteminin mutluluk verici bir olay olduğunu söyledi.
Bugünden itibaren Kürt dili büyük bir adım atarak
iletişim alanı olan bilgisayara geçtiğini dile getiren Uzun, gün gün dünyanın her bir yanına yayılan Kürt dilinin geliştiğini belirtti.
Eksik bir alan olan iletişime geçmesinin büyük bir emek ve büyük bir başarı olduğunu anlatan Uzun, ""Bu
akşam mutlu bir gün. Bugünden itibaren Kürt dili büyük bir adım atarak iletişim alanı olan bilgisayara geçiyor. Kürt dili Güney'de buraya oranla daha çok gelişmiş. Umuyor ve diliyorum ki bu çalışmalar ile Türkiye'de de Kürtçenin önemi anlaşılır ve geliştirilir." diye konuştu.
İletişim sektörünün artık sınırları ortadan kaldırdığını ve sınırların artık yok olmakla karşı karşıya olduğunu dile getiren DTP Genel Başkan Yardımcısı Osman Özçelik de, bilgisayar ortamına taşınan Kürtçe'nin herkese hayırlı olmasını diledi.
Roj Tv'nin de aynı özgürlükte Türkiye'de yayın yapmasını isteyen Özçelik, Roj Tv'nin bölgede engellenmesinin özgürlüklere sığmadığını savundu.
Konuşmaların Kürtçe yapıldığı resepsiyonda konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman
Baydemir ise dilin önemine dikkat çekerek bu yazılımın büyük bir yenilik olduğunu vurguladı.