Önce büyük tartışmalara neden olan yeni internet yasasının yürürlüğe girmesinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilen Facebook ve Twitter’ın kapatılma konusu sanal dünyaya yönelik tartışmaları yeniden alevlendirdi. Benzer tartışmalar Türkiye’nin yanı sıra başka ülkelerde de zaman zaman gündeme geliyor. İran, Çin, Suudi Arabistan ve Suriye gibi ülkelerde sosyal medyaya erişim dini veya siyasi nedenlerden dolayı sık sık tartışma konusu oluyor.
BAĞIMLILIK ARTIYOR
Habertürk'ün haberine göre; Kısıtlamalar genellikle birkaç hafta ile sınırlı kalırken Çin ve İran örneklerinde olduğu gibi zaman zaman 3-4 yılı da bulabiliyor. Kısıtlamaların sürekli olduğu tek ülke ise Kuzey Kore. Sosyal medyaya kapılarını sürekli kapalı tutan Kore’de bu durumun kısa sürede değişmesi beklenmiyor. Türkiye’de gündeme geldiği gibi yasaklamalar hayata geçer mi geçmez mi bilinmez ama internet kullanımına yönelik uluslararası raporlara bakıldığında Türkiye’nin tam anlamıyla sosyal medya bağımlısı olduğu anlaşılıyor. Buna göre Türkiye’de internet kullanımı yüzde 45 ile yükselmeye devam ediyor.
SOSYALDE 2.5 SAAT
Kullanıcıların tercihleri ise dünyadaki trendlere paralel olarak sosyal medyaya kayıyor. Gelen verilere göre Türkiye’de en çok tercih edilen sosyal medya sitelerinin başında Facebook yüzde 93 ile ilk sırada yer aldı. İkinci sırada yüzde 72 ile Twitter, üçüncü sırada ise yüzde 70 ile Google+' class='textetiket' title='Google haberleri'>Google + yer aldı. Rakamlar Türkiye’de günlük internet kullanım süresinin yaklaşık 5 saat olduğunu gösteriyor. Bu sürenin yaklaşık 2 saatlik bölümü taşınabilir cihazlardan yapılırken sosyal medyada harcanan zamanın tam 2 saat 30 dakika olduğu kaydedildi. Bu süre içerisinde en çok ziyaret edilen site ise Facebook oluyor. İstatistiklere göre Facebook’un Türkiye’de aylık 34 milyon kullanıcısı var. Sitenin günlük kullanıcı sayısı ise 21 milyon.
TÜRKİYE BU ÜLKELER ARASINA GİREBİLİR!
BANGLADEŞ
Ülkenin önde gelen partilerinden Avami Ligi, Facebok’u 30 Mayıs 2010’da yasakladı. Gerekçe olarak dinsizliği teşvik edici içeriğin yayınlanması gösterildi. İçeriklerin kaldırılmasıyla site 5 Haziran 2010’da yeniden açıldı.
ÇİN
2009’da ülke içerisinde meydana gelen ayaklanmalarda haberleşme aracı olarak Facebook’un kullanılması sitenin kapanmasına neden oldu. 30 Ağustos 2013’te Facebook kısmen erişilebilir hale geldi.
MISIR
Mısır 2010’da ülkede patlak veren olaylara paralel Facebook’a erişimi kesti. Dış ülkelerden gelen baskılar nedeniyle bu yasak kısa sürdü. 2010-2012 arasında ülkede çeşitli nedenlerden dolayı Facebook’a erişim 86 defa kesildi.
K.KORE
Facebook, Twitter ve Youtube başta olmak üzere ülkede rejim karşıtı olan hemen her türlü internet bağlantısı devre dışı bırakılmış durumda. Açılma ihtimalleri ise çok yüksek değil.
MAURITIUS
5 Şubat 2007’de başbakanın adına hazırlanan sahte profil nedeniyle Facebook bağlantısı kesildi. Sayfanın siteden çıkarılmasının ardından ertesi gün yeniden açıldı.
İRAN
2009 seçimlerinin ardından ülkede muhalefetin örgütlenmesinden endişe eden Tahran yönetimi Facebook’a erişimi kesti. Ardından Twitter bağlantısı da devre dışı kaldı. Eylül 2013’te her iki siteye de erişime izin verildi.
FAS
Fas Kralı 6. Muhammed hakkında Facebook’ta oluşturulan sahte sayfalar nedeniyle siteye erişim yasaklandı. Benzer nedenlerle 2009- 2013 arasında Facebook’a erişim sık sık engellendi ancak sürekli yasak olmadı.
SURİYE
Facebook’a erişim yasağı ilk olarak 2007’de uygulandı. Devlete yönelik kışkırtıcı içerikler nedeniyle yasaklanan erişim zaman zaman kısa süreli açıldı. Ancak sosyal medyaya erişim genel olarak sürekli sınırlı kaldı.
FACEBOOK’UN AYLIK 34 MİLYON KULLANICISI VAR
-Aylık aktif kullanıcı sayısı 34 MİLYON
-Bu rakam önceki yıla kıyasla YÜZDE 3‘lük bir artışa işaret ediyor.
-Günlük aktif kullanıcı sayısı 21 MİLYON
-Bu rakam da önceki yıla kıyasla YÜZDE 3‘lük bir artışa işaret ediyor.
-Mobilde aylık aktif kullanıcı sayısı 21 MİLYON
-Mobilde günlük aktif kullanıcı sayısı 9.5 MİLYON
-Türkiye’nin online nüfusunun YÜZDE 3‘ü Facebook kullanıyor.
TWITLER MOBİLDEN GELİYOR
-Türkiye’de aylık aktif kullanıcı sayısı 6.2 MİLYON
-Kullanıcılar saniyede 92 twit atıyor.
-Kullanıcıların YÜZDE 61’i mobilden bağlanıyor.
-Günde toplam 8 MİLYON twit atılıyor.
-Twitlerde ortalama 70 karakter kullanılıyor.
-Kadınların kullanım oranı YÜZDE 53
-Bu rakam erkeklerde YÜZDE 47
-En çok 22.00-23.00 saatleri arasında twit atılıyor.