İşte Türk yapımı casus uçağı TİHA

Kuzey Irak'a yönelik operasyonlarda İsrail üretimi "Heron" isimli casus uçağı kullanan Türkiye, bu mecburiyetten kurtuluyor.

İşte Türk yapımı casus uçağı TİHA

Türkiye'nin yüzde 100 yerli insansız hava aracına sahip olması için artık çok kısa süre kaldı. 2010 yılında TSK envanterine kazandırılacak Türk İnsansız Hava Aracı(TİHA) 10 kilometre yükseklikten yerdeki insanların fotoğrafını çekebilecek.

TÜRK YAPIMI CASUS UÇAĞININ FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş.(TAI) tarafından yapılan casus uçaklar 2010'dan itibaren kullanılmaya başlayacak. Türk Silahlı Kuvvetleri ile yapılan anlaşma gereği 30 araç 2011'e kadar teslim edilecek. Türkiye ayrıca tanesi 2 milyon dolar olan İsrail malı Heron'lardan da 10 adet alacağı öğrenildi. Böylece TSK envanterinde 40 adet casus uçak hizmet ermeye başlayacak. Türk insansız Hava Aracı(TİHA) hakkında bilgi veren TAI Entegre Uçak Sistemleri Grup Başkanı Özcan Ertem, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından verilen görev ile bu işe başladıklarını belirtti. Ertem, casus uçağın gece ve gündüz keşif uçuşları yapacağını, üzerinde bulunan kameralar ve bulutların üzerinden bile görüntü alan SAR sistemine sahip olacağını söyledi. Türk ordusunda şu anda İsrail'den kiralanan Heron'un kullanıldığını belirten Ertem, 1 yıl içinde 10 uçağın 20 milyon dolara bu ülkeden satın alınacağını dile getirdi. Kendi ürettikleri uçağın 24 saat havada kalabileceğini, 30 bin feet yani yaklaşık 10 kilometre yüksekliğe çıkacağını belirten Ertem, yüzde 100 yerli tasarım olacağını belirtti. Kamera ve keşif sistemlerinin de yerli üretim olacak Türk İnsansız Hava Aracı'nın en önemli kısmının yer istasyonlarının da yerli üretim olacağını belirtti. TİHA'nın 10 kilometre yükseklikten saklanan düşmanları tespit edeceğini belirten Ertem, sessiz bir şekilde uçan casus uçağın üzerindeki kameraların yerde gördüğü tüm görüntüleri merkeze naklettiğini söyledi. Ertem uçak inmeden elde ettiği görüntüleri merkeze ulaştırabileceğini dile getirdi. Casus uçak gece gündüz, kötü hava şartları da dahil olmak üzere keşif, gözetleme, sabit ya da hareketli hedef tespiti, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı kullanılacak. Gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevine yönelik geliştirilecek TİHA üzerinde, elektro optik gündüz kamerası(EO Day Tv), gündüz(EO-electro Optic),Kızılötesi(IR-InfraRed), Lazer Mesafe Bulucu(LRF-Laser Range Finder), Lazer İşaretleyici(LD-Laser Designator) ve SAR cihazları bulunacak. TİHA, 10 metre uzunluğunda olacak. Kanat açıklığı 17 metre toplam kalkış ağırlığı bin 500 kilogram olacak. CİHAN
<< Önceki Haber İşte Türk yapımı casus uçağı TİHA Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER