Amerikalı bilim adamlarının geliştirdiği bir teknoloji,
elektronik cihazların
kablo kullanmadan
şarj edilmesini sağlayacak.
ABD'nin
Boston kentindeki Massachusetts Institute of Technology (MIT) üniversitesinden bilim adamlarının geliştirdiği
sistem, asırlardır üzerinde kafa yorulan ve kablosuz güç iletmeyi amaçlayan kavramdan hareket ederek, metrelerce uzaktan çalışabiliyor.
Araştırmaya katılan bilim adamlarından Doçent Marin Saljacic, elektrik enerjisinin kablosuz nasıl iletilebileceğini uzun süre düşündüklerinde, birer fizikçi olarak, belirli bir frekansta enerji uygulandığında, cismin titremesine yol açan "rezonans" olayını anımsadıklarını belirtti.
Aynı frekansta rezonans yapan iki cismin çok güçlü şekilde birbirlerine bağlandıklarını belirten Slojacic, "Bir enstrümanda bir akort çaldığınızda, aynı akustikteki diğer enstrüman bu akordu alacaktır, gözle görünür şekilde titreyecektir" dedi.
Amerikalı bilim adamları, araştırmalarında akustik titreşimler yerine
elektromanyetik dalgaların rezonanslarını kullandılar. Elektromanyetik
radyasyon,
radyo dalgaları, kızılötesi ve
röntgen ışınlarıyla yayılıyor.
Araştırma ekibi, çalışmalarında, enerjiyi tüm yöne dağıttıklarından yeterli enerji nakletmeyen radyo antenlerinin ilettiği gibi elektromanyetik radyasyon yerine, "uzun rezonanslı" denilen "ışınımsal olmayan" bir sistem kullandılar.
Henüz teori aşamasında olan, ancak bilgisayar modeli ve matematik verileri çalışan sistem sayesinde 3 ila 5 metre uzaklıktan enerji transferi mümkün olabilecek