Washington yakınlarındaki NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde görev yapan meteorologlar, kısaca HS3 olarak adlandırılan Kasırga ve Şiddetli Fırtına Gözcüleri projesini anlatıyor.
Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi, bu yıl Atlas Okyanusu’ndaki kasırga sezonunun normalden çok daha hareketli geçmesini bekliyor.
NASA, Atlas Okyanusu’nda oluşan fırtınaların üzerine çıkarak incelemeler yapıyor.
İki insansız Global Hawk aracının yapacağı ölçümler, kasırgaların geçirdiği değişimler hakkında uzmanlara ipuçları verecek.
NASA’dan meteorolog Scott Braun, dairenin iki yıldır faaliyet gösteren Kasırga ve Şiddetli Fırtına Gözcüleri programını anlatıyor: ”Çevrenin ve Atlas Okyanusu üzerindeki kasırgaların iç yapılarının, kasırgaların oluşumunda nasıl rol oynadıklarını, birbirlerini nasıl etkilediklerini anlamaya çalışıyoruz.”
Global Hawks araçları 20 kilometrelik irtifaya çıkabiliyor. Bu yükseklik, bir yolcu uçağının ulaşacağı yüksekliğin iki katı. Yüksek İrtifa Rüzgar ve Yağmur Radarı, uzmanların fırtınalarla ilgili bilgileri gökyüzünden toplamasını sağlıyor.
NASA ŞİMDİDEN FIRTINA ALARMINDA
Global Hawks araçları, fırtınaların etrafını tarayarak çevre koşullarının fırtına şiddetini nasıl etkileceğini inceleyecek, fırtınalara dair veri toplayacak.
Araçlardan biri, damla sondajı yapacak. Damla sondajı, gökyüzünden, fırtınaların içinden geçecek şekilde yeryüzüne atılan meteoroloji aygıtlarıyla yapılıyor.
Global Hawks araçları, son teknolojik donanıma sahip.
Proje sorumlusu Scott Braun, bu araştırmada insansız araç kullanmanın yararlarını anlatıyor: ”Bu araçlarla 28 saat uçuş yapabiliyoruz çünkü ekibimiz uçağın içinde değil, yeryüzünde. Nöbet değişimi yapabiliyoruz. Bu da bir fırtına üzerinde insanlı bir araçla kalabileceğimizden çok daha uzun süre kalmamızı sağlıyor.”
Toplanan veriler, derinlemesine incelenecek. Ancak Braun, hızlı bir analiz yapıp sonuçları kamuoyuyla hemen paylaşacaklarını söylüyor.
Proje, uzmanların kafasını uzun zamandır karıştıran bir başka olguyu da inceliyor.
Scott Braun, ”Rüzgar hızı ve yönünün yanısıra fırtınaların çevresindeki hava sıcaklığıyla da ilgileniyoruz. Sahra Hava Katmanı’nı inceleyeceğiz. Sahra Hava Katmanı, Afrika’dan çıkan çok sıcak ve tozlu hava kütlesidir” diyor.
Uzmanlar, Sahra Çölü’nden gelen tozun tropik fırtınaların şiddetini arttırıp arttırmadığını da araştırıyor.