Yeni Ufuklar'ın
Plüton'a ulaşması en az 9 yıl sürecek
Yeni Ufuklar adlı insansız
uzay aracını taşıyan Atlas-5 adlı roket, Florida'daki Cape Canaveral uzay merkezinden
Türkiye saatiyle 21:00'de fırlatıldı.
Şimdiye kadar üretilmiş en hızlı uzay aracı olsa da, Yeni Ufuklar'ın,
Güneş'e en uzak
gezegen olan Plüton'a varması en az 9 yıl alacak. 700 milyon dolara mâl olan Yeni Ufuklar, Plüton ve onun yörüngesindeki uydularla ilgili bilgi toplayacak.
Araç Plüton ve en büyük uydusu olan Charon'da aynı anda çalışma yürütebilecek. Plüton va Charon'un bir yandan atmosferik yapısı incelenirken, bir yandan da yüzey yapılarının detaylı haritaları çıkarılacak.
Bu görevin tamamlanmasının ardından, uzayın "Kuiper Kuşağı" adıyla bilinen bölgesindeki buz kütlelerinin de incelenmesi umuluyor.Neptün gezegeninin ötesinde bulunan bu bölgede, bu tür on binlerce kütle bulunuyor. Bu kütlelerin herbiri arasındaki mesafe, Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin en az 30 katı olduğu için araştırmanın uzun süreceği belirtiliyor. Kuiper Kuşağı adlı bölgede yürütülecek incelemelerin, Güneş Sistemi'nin 4 buçuk milyar yıl öncesine dayanan oluşumu ile ilgili önemli bilgiler sunabileceği düşünülüyor.Bazı
astronomi uzmanları, Plüton'un da, oluşumları Güneş Sistemi ile yaşıt bu kütlelerden birisi olarak sayılması gerektiğini, zira Plüton'un gezegen özellikleri göstermediğini savunuyor. Bu savaş karşıt bazı bilimadamları ise Plüton'un henüz keşfedilmemiş olduğunu vurguluyor ve karar vermekte acele edilmemesini öneriyorlar.