Bunaltıcı ve kavurucu sıcakların hüküm sürdüğü şu günlerde gerek binalarda gerekse
araçlarda klima yoğun bir şekilde kullanılır hale geldi. Birçok kişi rahatlama yolu olarak klimaları
tercih ediyor. Özellikle son dönemde üretilen araçların tümünde olmazsa olmazlar arasında bulunan klimaların verimli kullanılması için bazı
küçük ayrıntıların bilinmesi önem taşıyor.
Makine Mühendisleri Odası
Konya Şube Başkanı
Mete Kalyoncu, otomobil klimalarının verimli çalışabilmesi için araç sahiplerinin bazı küçük ayrıntılara dikkat etmelerini istedi. Kalyoncu, "Havadaki nemin az veya çok oluşu, aracın rengi, yolcu sayısı, camların renkli veya renksiz oluşu klimanın verimini etkiler.
Klima çalışırken
motor sıcaklığı daha fazla artar. Bu nedenle motor soğutma devresi daha sık
kontrol edilmelidir. Yoğunlaştırıcı ve radyatörün
temizlik durumu sık sık kontrol edilmeli. Klima çalışırken aracın altına akan sudan endişelenilmemeli. Yılda bir kez klima
sistemini ve soğutucu gaz şarjını kontrol etmek gerekir." uyarısında bulundu.
Kalyoncu, otomobil kullanmayı konforlu ve güvenli kılan klimaların sistemlerinde uzun süre kullanılmamaya bağlı olarak bazı aksaklıkların oluşabileceğine dikkat çekti.
Yaz aylarında otomobilin saatlerce sıcak altında kaldığını kaydeden
Mete Kalyoncu, bu tür durumlarda, kabin içinde sıcaklık dayanılmaz hale geleceğine işaret etti. Araca ilk binildiğinde klimanın hemen açılmamasını isteyen Kalyoncu, "İlk etapta otomobilin içindeki sıcak havanın dışarı atılması için camların açılması gerekir. Klima açılıp sıcaklık düşmeye başlar başlamaz camlar kapatılarak klimanın ayarı iç sirkülasyona alınmalı. Böylece sistem kapalı devre çalışacak ve kullanılan hava dışarıdan gelmediği için yoğuşturucudan geçen hava daha
soğuk olacaktır. Klimanın ilk çalıştırılması sırasında otomobilin yüksek devirlerde kullanılmasından kesinlikle kaçınılmalıdır."
Makine Mühendisleri Odası Başkanı Kalyoncu, araç sahiplerinin klimadan daha verimli istifade edebilmesi için şunlara dikkat edilmesini istedi:
Klima, kullanılmadığı kış aylarında bile haftada bir kez 5-10 dakika kadar çalıştırılmalı ve soğutucunun devirdaim yapması sağlanmalıdır, Gaz filtresi mutlaka değiştirilmeli, gaz seviyesi sık sık kontrol edilmeli.
Filtrenin üzerindeki küçük pencereden gaz akışı ve hava kabarcığı olup olmadığına bakılmalı.
Akış sürekliyse problem yok demektir; ancak gazın içinde hava kabarcıkları varsa, gaz dolum zamanı gelmiştir. Gaz azalmışsa klima sık sık çalışıp durur, gaz yoksa hiç çalışmaz.
Klima sisteminin bakımı
ihmal edilmemeli. Yırtılan bir
hortum veya delik bir petekten girebilecek su veya çamur, kompresöre ve diğer parçalara zarar verebilir.
Sürekli soğutma çalıştırmaktansa, içerisi istenildiği kadar soğuduktan sonra sadece içerideki hava devridaim ettirilmelidir.
Klima kullanılmaya başlanacağı sıcak aylardan önce kondanser peteklerindeki kışın biriken çamur temizlenmelidir.