Chip.com.tr'de yer alan habere göre,neredeyse bir yaşındaki Galaxy S4, HTC One ve LG G2 gibi telefonların nefesini ensesinde hissediyordu; dahası yeni bir Galaxy S5 için beklenti aşırı derecede yüksekti.
Tüm bunlar, Galaxy S4'ün artık gereksiz bir telefon olduğu anlamına gelmiyor - S4 hala harika bir telefon ve piyasanın üst segmentinde yer alıyor. Fiyatının giderek gerilemesi ve S5'in satışa sunulmasıyla daha da gerileyecek olması, büyük ihtimalle onu çok çekici bir telefon haline getirecek.
Bu yüzden Galaxy S5 çıkar çıkmaz koşarak S5 almadan önce, onu S4'le karşılaştırmak ve hangisinin size daha uygun olduğunu tartmak isteyebilirsiniz. Makalemizin devamında bu işi yapmanızı kolaylaştıracağız.
Ekran
Galaxy S4, 1080x1920 Super Amoled ekranla geliyor. Piksel yoğunluğuysa 441 ppi. Galaxy S4, çıktığında piyasadaki en iyi ekranlardan bir tanesine sahipti ve bu özelliğini koruyor.
Samsung Galaxy S5, ekran boyutunu 5.0 inç'ten 5.1 inç'e büyütüyor. Kullanılan ekran teknolojisi yine Full HD çözünürlüklü Super AMOLED, dolayısıyla büyük bir değişiklik yok. Aslında S5'in ekranı, S4'e göre biraz daha az keskin çünkü 0.1 inç ek boyut, inç başına piksel sayısını 415'e düşürüyor.
Tasarım
Galaxy S4'ün bazı kullanıcıları etkilemeyi başaramayan nadir yanlarından bir tanesi, tasarımı. Sony, cam telefonları denerken ve HTC, alüminyum gövdeli One ile büyülerken Samsung hala plastik kasa kullanıyor. Telefon sağlam bir his vermeyi başarıyor ve etrafındaki metal benzeri plastik bant hoş bir görünüme sahip. Ancak rakipleri kadar kaliteli göründüğünü söylemek zor.
Galaxy S5'in tasarımında ise büyük bir değişiklik yok. Gövdesi hala plastik olan cihazın görünümü, doğadan ilham almaktan ziyade endüstriyel tarza yaklaşmış ve elinizde daha sağlam duruyor. 142 x 72.5 x 8.1mm ve 145 gram ile boyutları ve ağırlığı ise biraz artmış. Galaxy S4'ün boyutları 136.6 x 69.8 x 7.9mm'ydi ve 130g ağırlığındaydı.
İşletim sistemi
Galaxy S4, Android 4.4.2 KitKat'a güncellenme aşamasında, dolayısıyla KitKat'la çalışabiliyor. Galaxy S5 de Android 4.4.2 KitKat ile geldiğinden bu alanda iki cep arasında fark yok.
Her iki cep de Samsung'un TouchWiz kullanıcı arayüzünü kullanıyor. Galaxy S5'te uyarı çubuğu ve kilit ekranı biraz değişmiş olsa da çok büyük bir değişiklik yok. Ancak yapılan değişikliklerin iyi yönde olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin uyarı ekranından artık daha çok ayara ulaşabiliyorsunuz.
Pil
Galaxy S4'ün sahip olduğu 2.600mAh kapasiteli pil, ortalamanın üzerinde performans sunuyor. Ortalama bir kullanımda günün sonunda telefonunuza baktığınızda pilin yüzde 50'yi veya üzerini gösterme ihtimali var.
Galaxy S5, biraz daha güçlü, 2.800mAh kapasiteli bir pille geliyor. Samsung'a göre bu pil, aynı zamanda daha iyi performansa sahip ve 10 saatlik web'de gezintiye, 12 saatlik video izlemeye izin veriyor. Bunun ne kadar doğru olduğunu görmemiz için test etmemiz gerekecek. Galaxy S5'teki yeni bir işlev olan "Ultra Power Saving" ise SMS ve arama dışındaki tüm işlevleri devre dışı bırakarak ve ekranı siyah-beyaz yaparak pil ömrünü artırabiliyor.
İşlemci
LTE destekli bölgelerde satılan Galaxy S4, dört çekirdekli Snapdragon 600 işlemci ve 2GB RAM ile geliyor. Yani S4 çok güçlü bir telefon, ama artık daha güçlü işlemciler ve telefonlar da var. Galaxy S5 ise dört çekirdekli 2.5GHz Snapdragon 801 ile çalışıyor. RAM miktarıysa yine 2GB.
Galaxy S4'ün sekiz çekirdekli (4+4 çekirdek, hepsi aynı anda çalışmıyor) modeli, Exynos Octa işlemciyle geliyor. Galaxy S5'te ise sekiz çekirdekli 2.1GHz işlemci bulunuyor.
S4 üzerinde yapılan hız testlerinde iki model arasında büyük bir fark olmadığı ortaya çıkmıştı. S5'teki durumu ise yapılacak testler gösterecek.
İşlevler
Galaxy S4, Air View, Air Gesture ve Smart Scroll gibi işlevlerle tıka basa dolu, kağıt üzerinde heyecan verici bir cihaz. Bununla birlikte bu işlevlerin pratikte ne kadar başarılı olduğu (veya ne kadar iyi çalıştıkları) tartışmalı.
Galaxy S5'e eklenen işlevler ise daha faydalı işlevler gibi görünüyor. Uzun süredir konuşulan parmak izi tarayıcısı, S5'teki yerini almış durumda. IP67 toz ve su geçirmezliğine sahip Galaxy S5, aynı zamanda Wi-Fi ve 4G'yi bir araya getirerek indirme hızını artırabiliyor.
Fitness, Galaxy S5'te daha da önemli hale geliyor. S Health uygulamasının yeni sürümüyle gelen Galaxy S5'te üzerine parmağınızı koyarak nabzınızı yaklaşık 8 saniyede ölçmenizi sağlayan bir sensör de var.
Kamera
Galaxy S4'teki 13 megapiksellik kamera, harika fotoğraflar çekebiliyor. Ancak Galaxy S5'in 16 megapiksellik kamerası, muhtemelen onu geride bırakacak. Megapiksel sayısı bir yana, S5'in kamerasıyla dilerseniz odağını sonradan değiştirebileceğiniz fotoğraflar da çekebiliyorsunuz. Galaxy S5'in fotoğrafları sadece 0.3 saniyede çekebilmek ve HDR efektlerini gerçek zamanlı gösterebilmek gibi yetenekleri de var.
Galaxy S4, 1080p videolar kaydedebiliyor. Galaxy S5 ise 4K video kayıt özelliğiyle S4'ü solluyor. S5'in ön yüzündeki kameraysa 2.0MP'den 2.1MP'e yükseltilmiş.
Galaxy S4, Android'li telefonlardan beklenen standart güvenlik işlevlerini sunuyor. Galaxy S5 ise bunların yanına giriş düğmesi üzerine entegre ettiği parmak izi algılama sensörünü ekliyor. Bu sensör sayesinde telefonunuzun kilidini parmağınızı giriş düğmesine sürerek açabildiğiniz gibi, özel verilerinize erişebiliyor ve PayPal ödemeleri yapabiliyorsunuz.
Kararımız
Galaxy S4'ün hala müthiş bir telefon olduğundan şüphemiz yok. Ancak bulunduğu konum, en tepe değil, orta seviyenin üstü. Hitap ettiği kullanıcılar ise yüksek ücret ödemeden, iyi bir telefona sahip olmak isteyenler.
Samsung'un ceplerinin en tepesinde yer alan Galaxy S5 ise daha iyi teknik özelliklerin yanında işinize yarayabilecek bir dizi yenilik de sunuyor. En son ve en iyi cebi arıyorsanız, aradığınız telefon Samsung Galaxy S5'ten başkası değil.
(İHA)