Yaptığımız testlere göre belirlenen iki nokta arasındaki sonuçlar, beklediğimizden kötü. Çabuk olun! Tehlike büyük.
shiftdelete.net'in haberi
Pek çok internet kullanıcısının masumane bir şekilde, içinde olduğu
tehlikeyi farketmesini beklemek, eğer doğru ve yeterli bilgilendirmeyi yapmadıysanız elbette beklenemez. Bu tehlikenin boyutlarını gösterebilmek için ufak bir deneme yaptık. Kablosuz
modemler ne zaman bir tehlike haline geliyor? İşte bu araştırmanın aşamaları ve sonuçları.
Araç gereçlerimiz hazır, yola çıkıyoruz
Bir adet pili tam dolu PSP. Bir adet
TEM otoyolu üzerinden belirlediğimiz merkeze giden
ekip aracı.
Yaptığımız işlemler aslında çok basit. Araca bindiğimiz andan itibaren PSP'yi açarak otomatik kablosuz ağ taratma işlemi yapıyoruz. Bu işlemi aracı belirlediğimiz yere ulaşana kadar tekrarlıyoruz. Sonuç ise inanılmaz.
Hiç beklemiyorduk
Sadece TEM otoyolu Mahbutbey girişinden
Çatalca çıkışına kadar 20’ye yakın kablosuz ağ noktası tespit edildi. Bu kablosuz ağların tamamına yakını PSP gibi ufak bir aletle bile bağlanabilecek sinyal seviyesine sahipti.
Daha ilginci; sonuçların yarısından fazlasında hiç bir güvenlik önlemi alınmaması. Bunun anlamı; sinyal yakaladığımız noktalarda rahatlıkla bir kablosuz ağa bağlanılabileceği ve internete çıkılabileceği.
Binalar engel oldu
Aynı sürece şehir içini kattığımızda en az 10’a yakın nokta daha olduğunu belirledik. Maalesef şehir içinde daha az nokta yakalamamızın nedeni; binaların sinyalleri engellemesi ve aracımızın sürekli seyir halinde olmasıydı.
Kullanıcıların bilinçlendirilmediği ortada
Pek çok internet kullanıcısı, yaygınlaşan
ADSL hatları ile birlikte kablosuz adsl modemler kullanıyor. Zira artık dizüstü bilgisayarların ve taşınabilir cihazların kullanımı oldukça yaygınlaştı. Ancak kullanıcılar bu konuda yeterince bilinçlendirilmedikleri için aldıkları kablosuz modemler üzerinde sadece temel bağlantı ayarlarını yapıyorlar.
Hal böyle olunca kablosuz modemlere dışarıdan erişim çocuk oyuncağına dönüyor. Açıkçası herhangi bir ağ veya uzmanlık bilgisine ihtiyaç olmadan kablosuz ağlar istenildiği gibi kullanılabiliniyor. Peki bu açığın beraberinde gelebilecek tehlikelerin farkında mısınız?
Neler olabilir ki?
Hiç bir güvenlik önlemi alınmamış kablosuz ağ üzerinden sizin kişisel bilgilerinize ulaşabileceklerini düşünmeniz, aslında karşılaşacağınız sorunların en basiti olsa gerek. Zira güvenlik önlemi almadığınız ağınız üzerinden internete çıkan birisi, sadece kişisel dosyalarınıza erişmek veya ADSL kotanızdan faydalanmaktan öte amaçlar içinde olabilir.
Bunların en başında
dolandırıcılık,
banka hesaplarının
yasa dışı kullanımı, yasal olmayan içeriklere erişim ve yayınlanması gibi durumlar olabilir. Böyle bir durumda yasal süreç içinde ilgili makamların bakacağı ilk şey erişim yapılan ADSL IP numaraları olacaktır ki bu polisi doğruca sizin kapınıza getirir ve birinci dereceden
şüpheli suçlu durumuna düşersiniz. Tabii derdinizi anlatana kadarda çekeceğiniz çile cabası.
Önleminizi almalısınız
Kablosuz modeminiz için almanız gereken önlemler ise çok basit.
1- Kullandığınız ADSL modem kablosuz dahi olsa mutlaka
yönetici paneline size özel tahmin edilmesi güç bir parola
koyun.
2- Asla Kablosuz ağınızı herkese açık hale getirmeyin. En azından WPA-PSK ile bir parola atayın hatta yapabiliyorsanız MAC erişim sınırlaması koyun ki şifresi kırılsa bile kolay kolay başkaları kullanamasın.
3- Sık sık kablosuz ağınızın erişim şifresini değiştirin (en az 3 ayda bir).
4- Kullanmadığınız zaman modeminizi kapatın.
Yazdığımız önlemler, alınması çok basit güvenlik işlemleridir. Nasıl yapacağınıza dair bilginiz yoksa bilgisayardan anlayan bir arkadaşınızla aranızı iyi tutmanızı öneririz ya da ADSL Modem’i satın aldığınız yere danışabilir ve hatta kullanım kitapçıkları ile internetten kolaylıkla faydalanabilirsiniz.
Bizden uyarması sizden önlem olması.