Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Malatya İnönü Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Ulusal Hedefler Doğrultusunda TÜBİTAK’ konulu konferansta bilim insanlarına TÜBİTAK’ın çalışmalarıyla birlikte hedeflerini anlattı. Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta konuşan Altunbaşak, TÜBİTAK’ın, bilimsel politikalar üretme açısından hükümete yardımcı olmak gibi bir görevinin de bulunduğunu belirtti. Kurum olarak makale, bildiri, kitap, patent, ürün, model şirket ve yeni projeleri destekler sağladıklarını Altunbaşak, “Amaç yeni şirketler kurmaktır. Çünkü Dünya artık bu yöne gidiyor. Özellikle hedef odaklı Ar-Ge çalışmaları Türkiye’nin önünü açacaktır. Eğer uçak, tren, tank yapmak isteniyorsa, hedefler bu doğrultularda geliştirilmelidir. TÜBİTAK’ da bu hedefler doğrultusunda belirli alanlarda çağrılar açmaktadır, ihtiyaç olan alanlara yönelmektedir.” dedi.
Bilimsel çalışmalar alanında daha fazla proje, daha fazla işbirliği ve daha fazla araştırmacının katılım sağlaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Altunbaşak, makale teşvikindeki yeni gelişmeleri aktararak şöyle devam etti: “Proje destek hizmetlerini çok önemsiyoruz. Bir proje nasıl hazırlanır, neler içerir bu konuda farkındalık, tanıtım, bilgilendirme ve eğitim gelişsin istiyoruz. Şirketleşme ve girişimcilik hizmetleri, şirket kurma, rehberlik gibi konularda açıklamalar ile birlikte teknoparklar açılsın, gelişerek devam etsin istiyoruz. Bu durum Türkiye’de belirli bir olgunluğa geldiğinde biz de destek vereceğiz. Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programında ise Girişimcilik Eğitimi ve Rehberlik Desteği sağlıyoruz. Yurt içi ve yurt dışı burslarla, etkinlik destekleriyle 20 bin kişiye burs veriyoruz. Doktorası olan herkesi bir sene yurt dışına gönderiyoruz. Kabul oranı yüzde 60. Türkiye'de bu bursu alabilecek yaklaşık 90 bin kişi var. Başvuran ise 500 kişi. Bunu hiçbir şekilde anlamıyorum.”
Fikir, girişimcilik faaliyetleri, şirketleşme, ürün geliştirme, prototip, pazara giriş gibi çalışmalara rehberlik hizmeti verdiklerini anlatan TÜBİTAK Başkanı, bu alandaki projenin araştırma bazlı bir proje olması gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Altunbaşak, çok önemli bir diğer konunun da girişimci ve yenilikçi üniversiteler olduğunu, bu konuda mutlaka farkındalık oluşturulması gerektiğini ve 168 üniversite içerisinde girişimci ve yenilikçi üniversiteler endeksinin oluşturulduğunu ifade etti.
İşbirliğini teşvik eden programlara değinen Prof. Dr. Altunbaşak, Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı ve TÜBİTAK-Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı ile bu projelerin içerdiği şartları da açıkladı. Prof. Dr. Altunbaşak, “TÜBİTAK ARDEB’e önerilen ve desteklenen projelerde birinci sırayı temel bilimler almaktadır. ARDEB bünyesinde fizik ve matematiksel bilimler için ayrı ayrı bir araştırma destek grubu kurulmuştur ve temel bilimlerden daha çok proje beklenilmektedir.” dedi.
Türkiye’nin bilim ve teknolojiye kaynak ayırmada artış hızıyla dünyada ikinci olduğunu bildiren Prof. Dr. Altunbaşak, “19 bine yakın bilim insanının destekliyoruz. 81 ilde ayak basılmadık yer bırakmadık. Bu imkânlar mümkün olduğunca izah edilmeye çalışıldı. ARDEB’e önerilen proje sayılarında önemli artışlar yaşandı. Türkiye son 10 yılda, gelişmesine hızla devam etmektedir. Ülkemiz bilim ve teknoloji alanında kendini daha fazla göstermelidir. Bilim ve Teknolojiye ayrılan kaynakların artış hızında Türkiye dünyada ikinci sırada bulunmaktadır. İlerlemek için bilimden başka yol yoktur. Kesinlikle bilim toplumu olunmalıdır. Tabi bu durumda en fazla iş ise üniversitelere düşmektedir.” şeklinde konuştu.
Konferansa İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. M. Necati Demir, rektör yardımcıları, akademik ve idari personel, öğrenciler katıldı. Konferans sonunda Rektör Çelik, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Demir’e üniversite üretilen vazo ve tabak hediye edildi.