Konuya ilişkin yazılı açıklamada, dünyanın en büyük
sanal topluluklarından birini oluşturan
Windows Live
Messenger'in, 10. yılında
Türkiye dahil 59 ülkede ve 36 dilde en çok kullanılan anlık mesajlaşma
yazılımı olarak
hizmet verdiği belirtilerek, 5
Eylül 2000'de 1 milyonuncu kullanıcısına erişen, 1 Eylül 2005'te ise 20 milyon canlı bağlantı rekoru kıran
Windows Live Messenger'in, artık her yeni güne 40 milyon canlı bağlantı ile başladığı kaydedildi.
Messenger kullanıcılarının bugün Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın en büyük üçüncü nüfusuna sahip sanal bir topluluğun üyeleri olarak birbiriyle
iletişim kurduğu dile getirilen açıklamada,
Windows Live Messenger'in, 306 milyon nüfusa sahip ABD'den bile daha büyük bir insan topluluğuna ev sahipliği yaptığı vurgulandı.
Microsoft Tüketici ve
İnternet Hizmetleri Türkiye Genel Müdürü
Ebru Çapa, açıklamada yer verilen değerlendirmesinde, Türkiye'de 29 milyon kullanıcıyla Brezilya'dan sonra dünyanın ikinci Live Messenger topluluğunun bulunduğunu belirtti.
Çapa, şöyle devam etti:
''Yaptığımız araştırmalar bize Windows Live Messenger kullanıcılarının dünyaya açık, gezmeyi, alışverişi seven, yeniliklere açık ve trendleri takip eden bir kesim olduğunu gösterdi. Windows Live Messenger, 10. yılında artık herkes için sadece bir iletişim ve paylaşım yazılımı olmanın çok ötesinde merkezi bir bağlantı noktası olarak da önemli bir işlev üstleniyor. Windows Live Messenger kullanıcıları, Live yazılım ve hizmetlerinin zengin olanaklarından yararlanarak içeriklerini oluşturup birbirleriyle paylaşabildiği gibi, geniş bir
arkadaş ağı üzerinden sosyal etkinliklerini sürdürebiliyorlar.''
Açıklamada, Windows Live Messenger için Universal McCann ile birlikte 32 bin kişiyi kapsayan bir araştırma gerçekleştiren Microsoft'un Türkiye'deki internet kullanıcılarının ayrıntılı bir profilini ortaya koyduğu dile getirilerek, katılımcıların yüzde 85'inin Windows Live Messenger'i hemen her gün açtıklarını ifade ettiği, yüzde 34'ünün ise beş yıldan fazla bir süredir Live Messenger kullandığını belirttiği kaydedildi.
Araştırmaya göre, 3 yıldan daha uzun bir süre Live Messenger kullananların oranının yüzde 61'in üzerine çıktığı vurgulanan açıklamada, her dört Windows Live Messenger kullanıcısından birinin, bağlanmak için cep telefonunu kullandığı ifade edildi.
Açıklamada yaklaşık yüzde 45'i metropollerde yaşayan araştırmaya katılanların yüzde 62'sinin erkek olduğu, ancak özellikle son yıllarda kadın kullanıcı sayısının hızla artış göstererek yüzde 38'e ulaştığı bildirildi.
Araştırmaya göre kullanıcıların yüzde 60'ı 24 yaşın altında, yüzde 8'i ise 40 yaşın üzerinde bulunuyor, 65 yaş üzeri kesimin ise Live Messenger kullanıcıları içinde yüzde 1 oranıyla ufak da olsa bir paya sahip olduğu görülüyor.
Açıklamada, Messenger'ın 10. yılı için hazırlanan ve ''www.messenger10yasinda.com'' sitesinde Windows Live Messenger'in 10 yıllık geçmişi hakkında bilgilerin yer aldığı ve bilgisayar kullanıcılarına haberleşmede kullanılan eğlenceli simgelerden oluşan özel ücretsiz ''emoticon'' paketleri sunulduğu belirtildi. Sosyal paylaşım ağları ile ilgili bilgilerin de yer aldığı siteye girenlerin, çeşitli hediyeleri kazanma şansı da elde edebildiği bildirildi.