Antalya'nın
Serik ilçesine bağlı
Belek beldesinde bulunan Gloria
Golf Otel'de
Türkiye Bilişim Derneği,
Ulaştırma Bakanlığı ve
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından düzenlenen Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri (BİMY 17)
Ulaştırma Bakanı Binali
Yıldırım'ın katılımı ile gerçekleştirildi. Seminerde konuşan
Binali Yıldırım, bilgi işlem yöneticiliğinin '
Bilgisayar çalışıyor mu? Çalışmıyor mu?' döneminin ötesine geçtiğini belirtti.
İnternete eskiden '
sanal âlem denirdi' diyen Binali Yıldırım, "Artık internet sanal âlem değil, gerçeğin ta kendisidir. Bir yandan iş yapma alışkanlıklarımızı değiştirirken diğer yandan da yasal engelleri kaldırmamız gerek. Son 7 yılda Elektronik Haberleşme Kanunu'nu yeniledik. İletişim sektöründe serbestleşme dönemini başlattık." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de şu anda 30 milyon civarında internet kullancısı olduğu bilgisini veren Ulaştıra Bakanı, 2013 yılında en az 60 milyona çıkarmayı
hedeflediklerini belirtti. Geniş bant abone sayısının da 7,5 milyon olduğunu söyleyen Yıldırım, "2013 yılında 12 milyona
2023'de ise 30 milyon aboneye ulaştırmayı hedefliyoruz. Şu an 30 milyon dolar olan bilgi
iletişim sektörünün toplam ciro hacmini ise 160 milyon doların üzerine çıkmasını hedefliyoruz. Bilgisayarlaşma oranını 10 milyondan 2013'de 20 milyona çıkartacağız. Bilgi toplumu hedeflerimiz arasında, 2013 yılında 55 milyon insanımızı bilgisayar okuryazarı yapmak istiyoruz. 2023 yılında ise bu rakam 70 milyon olması hedefliyoruz." diye konuştu.
"ZİHİNSEL ENGELLİ VAR"
Bilgi işlem yöneticilerine seslenen Bakan Yıldırım, bilgi işlem alanında gelişmenin önünü tıkayan 33
kanunda değişiklik yapmak için bir tasarı hazırlayarak Meclis'e gönderdiklerini kaydetti. Kanun tasarısının bilgi işlemin önünü açacağını kaydeden Yıldırım sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Ancak, bence yasal engelden ziyade hepimizin kafasında zihinsel engel var. Bu alanda zihinsel engel var. Belirli bir yaşın üzerindeki nesilde bu daha belirgin hale geliyor. Bu bir değişim, yenilik ve açılımdır. Buna kendimizi uyduramazsak yarıştan düşeriz. Türkiye artık off net
ülke olma lüksü yok. Türkiye on net ülke olmalıdır. Bizim son 7 yılda okullara yaptığımız yatırımın arkasında da bu var. Biz orta yaş üzerinden umudumuzu kestik. O nedenle gençlere yöneldik. İşin doğrusu bu. Bu alanı gençler ayağa kaldıracak."
"İNTERNET YASAĞI SORUNU KÜRESEL BİR PROBLEM"
Türkiye'de nüfus dağılımının dengesiz olması nedeniyle bazı alt yapılarda sıkıntılar yaşandığını belirten Bakan Yıldırım, "Ülkemizin güvenliğini tehdit eden
terör örgütü de bu alt yapıdan doğmuş. Bilişimde de bu hatayı yapmamak için yurdun her yanına aynı hizmeti yaymayı hedef haline getirdik. Bunun da gereğini yaptık. Tabi bu işi yaparken internetin olumsuz yanlarını da gördük.
Kamu yöneticileri olarak görevimiz internetin en güvenli şekilde kullanılmasını sağlamak." dedi.
Nesillerin yanlış içerisine girmesini engellemek veya bunu yasakçılık olarak görmenin adil olmadığını, ancak bu sorunun da küresel bir sorun haline geldiğinin altını çizen Binali Yıldırım, "Çözüm uluslararasıdır.
Ulusal çözüm mümkün değildir. Bilişim tabiatı icabı sınır tanımayan bir alan. Dolayısıyla burada oluşan suçun hangi hukuk olduğunu belirlemede sorun var. O nedenle küresel çözümler üretmek mecburiyetindeyiz. Bunun da farkındalığı yavaş yavaş oluşmaya başladı." şeklinde konuştu.
Bakan Yıldırım ayrıca dünyanın yüzde 85'inin internet kullanırken İngilizcede toplanmasının bir
tehlike olduğunu kaydetti. (CİHAN)