Telekomünikasyon Kurumu Başkanı
Tayfun Acarer,
Youtube'a erişimin engellenmesi konusunda, ''Savcılık tarafından Youtube'a ikaz yapılmış, o sitelere erişimin bloke edilmesiyle ilgili bir gelişme olmayınca baş
savcılık mahkemeden
kapatma kararı alarak İletişim Başkanlığı'na gönderdi ve gereği yapıldı'' dedi.
Tayfun Acarer, Youtube'a erişimin ''
Atatürk'e ve Türklüğe saygısızlık içeren bir video görüntüsü'' nedeniyle engellenmesi konusunda gazetecilere yaptığı açıklamada, kurum bünyesindeki
İnternet Güvenlik Başkanlığı'nca bugüne dek 5651 sayılı internet ortamındaki suçlarla mücadeleyi öngören yasanın içerdiği 8 katalog suç kapsamında, 42 siteye erişimin kapatıldığını söyledi. Acarer, bunların 6'sının şikayet ya da belirleme yöntemiyle, 36'sının ise mahkeme kararıyla kapatıldığını bildirdi.
Erişimin engellenmesi konusunda azami ölçüde mahkeme kararına uymayı
tercih ettiklerini kaydeden Acarer, çok belirgin ve net suçlar olduğunda ise resen kapatma yöntemini uyguladıklarını dile getirdi.
Acarer, ''Dünkü Youtube olayı ise, onunla ilgili savcılık tarafından Youtube'a ikaz yapılmış, o sitelere erişimin bloke edilmesiyle ilgili bir gelişme olmayınca başsavcılık mahkemeden kapatma kararı alarak İletişim Başkanlığı'na gönderdi ve gereği yapıldı'' diye konuştu.
Acarer, Youtube'un, diğer
arama motorları denli hassas davranmadığını, internet ortamındaki suçların önlenmesi konusunda erişim sağlayıcıları faaliyet belgesi almaya zorladıklarını ve bu sayede suçların önlemesinde karşılarında bir muhatap bulabildiklerini anlattı.
-İNTERNET GÜVENLİK BAŞKANI'NIN AÇIKLAMALARI-
İnternet Güvenlik Başkanı
Osman Nihat Şen de
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2 hafta önce müstehcenlikle ilgili bir videonun kaldırılmasıyla ilgili İnternet Güvenlik Başkanlığı'na bir karar gönderdiğini, ancak Youtube'un bu videoyu kaldırmadığını söyledi.
Şen, savcılığın bu kez Atatürk ve Türklüğe
hakaret konusunda geçmişte yalnızca söz konusu olan videonun kaldırılması değil, siteye erişimin tamamıyla engellenmesi için Ankara 12. Sulh
Ceza Mahkemesi'nden karar isteğinde bulunduğunu ve mahkemenin de bunu yerinde gördüğünü bildirdi.
Youtube'un Türkiye'deki faaliyetleri için Telekomünikasyon Kurumu'ndan faaliyet belgesi alması gerektiğini, fakat bugüne dek bunu yapmadığını ifade eden Şen, Youtube'un, savcılığın isteğini de yerine getirmediğini kaydetti.
Bugüne dek 90 erişim sağlayıcının kurumdan faaliyet belgesi aldığını hatırlatan Şen, bu alanda en az 10 bin faaliyet belgesi alınması gerektiğini, erişim sağlayıcıların mevzuat gereği 24 Ocak'a dek faaliyet belgelerini almaları gerektiğini anlattı.
Şen, sitelere erişim konusunda uygulanan yöntemlere değinirken
Tunus,
İran ve Çin gibi kimi ülkelerin tüm internet trafiğini bu alanda görevli olan kurum üzerinden sağladıklarını ve filtrelemenin bu biçimde yapıldığını, kimi ülkelerde ise alan adı üzerinden engelleme yapıldığını, Türkiye'nin de Batı ülkelerinde olduğu gibi internet trafiğini kurumun üzerine almadan alan adı üzerinden bloke etme yöntemini izlediğini kaydetti.
AA