Eğitim İş Genel Başkan Veli Demir, terör nedeniyle kapanan okullardaki öğretmen ve öğrencilerin durumunu mektupla Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) sorduklarını söyledi.
Yazılı ve görsel basında yer alan haberlere ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalara göre bölücü terör nedeniyle bölgede kapatılan veya yakılan 1.556 okulda eğitim gören 362 bin öğrenci ve bu okullarda görev yapan 16 bin 797 öğretmenin terör olaylarından doğrudan etkilendiğini hatırlatan Veli Demir, yazılı değerlendirmesinde "Nitekim Bakanlık, terör nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçelerdeki öğretmenleri, can güvenliklerini sağlayamadığı için hizmet içi eğitim adı altında bölgeden çekmiş; öğrenciler içinse eğitim açığının ileride telafi eğitimiyle giderileceğini açıklamıştır." dedi.
Demir, konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı'na yazdıkları mektupta cevap bekledikleri soruları şöyle sıraladı:
"1- 2015-2016 Öğretim Yılında terör nedeniyle bölgede kapalı olan okul ve bu okullardaki öğrenci, öğretmen sayısı ne kadardır?
2- Yıllık eğitim -öğretim süresi 180 iş günü olduğuna göre 24 Temmuz 2015 tarihinden beri şiddetli çatışmaların yaşandığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde açılamayan veya açıldıktan sonra kapanan okullardaki öğrenciler için herhangi bir planlama yapılmış mıdır? Okulların eğitim öğretime başladığı 2015 yılı Eylül ayından bu yana yaklaşık 4,5 aylık bir süre geçtiğine göre telafi eğitimi nasıl yapılacaktır? Bakanlığın bir planlaması ve öngörüsü var mıdır?
3- Kapanan okullardaki TEOG ve YGS, LYS sınavlarına girecek öğrencilerle ilgili herhangi bir çalışma ve planlama yapılmış mıdır? Bu öğrenciler, belirtilen sınavlara diğer öğrencilerle birlikte aynı koşullarda ve aynı zamanda mı gireceklerdir?
ÖĞRETMENLERLE İLGİLİ CAN GÜVENLİĞİ İÇİN NE GİBİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
4- Can güvenliği nedeniyle göreve gidemeyen öğretmenlerle ilgili ne gibi bir çalışma yapılmaktadır? Bu öğretmenlerle ilgili herhangi bir planlama yapılmış mıdır? Hizmet içi eğitime alındıkları şeklindeki beyanlar gerçekçi midir? Bu hizmet içi eğitimin amacı nedir? Bu öğretmenler bakanlığın herhangi bir biriminde değerlendirilmekte midir? Bu öğretmenler şu anda nerede ne gibi görevler yapmaktadırlar? Yoksa bu açıklamalar sadece kamuoyunu oyalamaya mı yöneliktir?
5- Eğitim Öğretim hakkı her Türk vatandaşı için Anayasal bir hak olduğuna göre, bölgede öğrenim göremeyen öğrencilerimizin ve ailelerinin kayıpları nasıl telafi edilecektir? Bakanlıkça Anayasal yükümlülük gereği konuyla ilgili herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?
6- Bölgede, güvenlikli yatılı bölge okulu ve pansiyonlu okul sayısı kaçtır? Eğitim –öğretim hakkından yoksun kalan bölgedeki öğrencilerle göreve gidemeyen öğretmenlerin bu okullarda telafi eğitimine alınması düşünülmüş müdür? Ayrıca güvenlikli alanlarda kamu kurumlarına ait binaların küçük tadilatlarla pansiyonlu/yatılı okul konumuna dönüştürülerek eğitim sürecinin sürdürülmesine ilişkin herhangi bir çalışma var mıdır? Yapılması düşünülmekte midir?
7- Bakanlık bölgede eğitim-öğretim gören çocuklarımıza sahip çıkacak mıdır? Yoksa öğrenim çağındaki bu çocukların terör örgütünün kucağına gitmelerine seyirci mi kalacaktır?"
CİHAN