TBMM'de grubu bulunan 3 siyasi parti, teröre karşı ortak bir metin hazırladı. AK Parti, CHP ve MHP grup başkanvekillerinin imzası bulunan ortak metni, partilerin grup başkanvekilleri kürsüye çıkarak okudu. HDP, ortak metni imzalamadı.
TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında toplandı. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısının tümü üzerinde görüşmelere başlanıldı. Görüşmeler sırasında Hamzaçebi, Ankara'da yaşanan terör saldırısının kınanması ile ilgili 3 siyasi partinin hazırladığı ortak metnin divana ulaştırıldığını söyledi. Hamzaçebi, önergede Meclis'teki tüm grupların imzası bulunmadığı için metni işleme alamayacağını belirtti.
Bunun üzerine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, usul tartışması açılmasını istedi. Hamzaçebi, Vural'ın bu talebini kabul etti. Daha sonra grup başkanvekilleri kürsüye çıkarak ortak metni okudu. Ortak metinde şu ifadeler yer alıyor:
"Ülkemiz bugün vahim bir terör saldırısı ile daha karşı karşıya kalmıştır. Öncelikle bu menfur saldırıda hayatını kaybeden Türk Silahlı Kuvvetleri personelimize ve aziz vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun. Bizler TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler olarak birlik ve bütünlüğümüze, huzur ve güvenliğimize yönelik insanlık dışı terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Terör ve şiddet hiçbir zaman hedefine ve amacına ulaşamayacaktır. Aziz milletimizin teröre asla boyun eğmeyeceğini Türkiye Cumhuriyeti'nin bu oyunu bozacak güç ve kudrete sahip olduğunu kararlılıkla ilan ediyoruz."
Metnin okunmasının ardından HDP'li milletvekilleri dışındaki tüm vekiller ayağa kalkarak alkışladı. Ortak metinde; AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in imzaları bulunuyor.
BALUKEN: NEYİ İMZALAYIP İMZALAMAYACAĞIMIZI SİZE SORACAK DEĞİLİZ
Oturumun başında Ankara'daki acımasız saldırıyı kınadıklarını ve toplumumuza başsağılığı dilediklerini ilettiklerini belirten HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Burada öyle bir tablo ortaya çıktı ki, sanki bu menfur saldırıyı üç siyasi parti kınamış da bir siyasi parti kınamamış şeklinde siyasi etiğe uymayan bir durum maalesef yaşandı. Oysaki neyi imzalayıp imzalamayacağımızı size soracak değiliz. Burada saldırıyı kınama ile ilgili bütün topluma başsağlığı dilemeyle ve geçmiş olsun dileklerini iletmeyle ilgili bir sorun yok. Hazırlanmış olan metnin içeriğiyle ilgili bir uzlaşma ortaya çıkmamıştır. HDP olarak metnin içeriğinde Diyarbakır'da, Suruç, Ankara'da ve Sultanahmet'teki katliamların yer alması gerektiğini ve bölgede devam eden sokağa çıkma yasaklarında kimden gelirse gelsin yaşanan bütün sivil can kayıplarıyla ilgili ifadelerin yer alması gerektiğini ifade ettik. Burada farklı bir algı yaratmaya çalışmak siyasi etiğe uymaz. Bu menfur saldırı ile ilgili net tutumu ifade ettik" şeklinde konuştu.
HAMZAÇEBİ: TBMM TERÖR SALDIRISINDA ÇALIŞMALARINA ARA VERMEZ
Söz konusu terör saldırısına ilişkin ilk bilgiler başkanlık divanına iletildiğinde 4 siyasi parti grubundan da kendisine ara verilmesi yönünde ya da meclisin bugün çalışmaması yönünde öneriler geldiğini anlatan Hamzaçebi, "Böyle bir terör olayı karşısında TBMM'nin çalışmasına ara vermesinin bir zafiyet olacağını söyleyerek TBMM'nin çalışmalarına devam edeceğini söyledim. TBMM çalışmalarına devam edecektir. 20. yüzyılın en büyük ve en onurlu mücadelesini Anadolu topraklarında, dağılan bir imparatorluğun andından yeni bir devleti cumhuriyeti kurma mücadelesini yürütmüş olan halkımızın bağrından kopan, o savaşı yönetmiş olan TBMM'nin bugünkü mirasçıları evlatları, milletvekilleri meclisin yanı başında bile olsa terör saldırısı karşısında çalışmalarına asla ara vermez" ifadelerini kullandı. CİHAN