TESK: Sebze ve meyvede depoculuk teşvik edilmeli


Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tarımda yaşanan doğal afetler nedeniyle sebze ve meyveler ile tahıllarda bir üretim düşüşü olduğunu, bunun fiyatlara yansıdığını belirtti.

Yazılı açıklama yapan Palandöken, "Enflasyonun asıl sorumlusu gıda fiyatlarındaki artışmış gibi konuşuluyor. Halbuki tarla ve raf fiyatları arasında 3-4 katı aşan farklar var. Bazı dönemler fiyatlardaki artışın büyük ölçüde ağır kış ve olumsuz hava koşullarından kaynaklandığı söylenebilir. Ama bu artışlar spekülatif. Hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumak için soğuk hava depoları yaygınlaştırılmalı. Arzın azaldığı dönemler soğuk hava depolarından çıkarılacak mal piyasayı regüle eder." dedi.

Türkiye'de ortalama 44 milyon ton sebze ve meyve üretildiğini, bu ürünlerin hasadının ise genellikle birkaç haftalık süreyi kapsadığını kaydeden Palandöken, şöyle devam etti: " Doğa olaylarından etkilenen ürünlerdeki fiyat artışı zaten biliniyor. Ama selden, yağmurdan, dondan etkilenmeyen sebze, meyve ve bakliyatların fiyatlarında da artış görüyoruz. Bunlar spekülatif artışlardır. Yüksek gıda fiyatları mutfakta yangına yol açıyor. Bu durumun değişmesi için üretici soğuk hava depolarının desteklenmesi ve yaygınlaştırılması gerekir. Böylece üretici ve tüketici korunurken, spekülatörlerin de oyunu bozulmuş olur."

"ÜRETİCİ UCUZA SATIYOR, TÜKETİCİ PAHALIYA ALIYOR"

Her enflasyon verisi açıklandığında meyve, sebze ve bakliyatlardan birinin fiyatınının 6-7 kat artış gösterdiğinin tartışıldığını ifade eden Palandöken, şunları kaydetti: "Bu durumda esnaf töhmet altında kalıyor. Halbuki kayıtlı olarak halden malını alan esnaf meyve ve sebzeyi en ucuz tüketiciye ulaştırıyor. Spekülatörlerin oyununun bozulması için soğuk hava depoculuğu yaygınlaştırılmalıdır. Soğuk depoculuk arz ve talep arasındaki dengesizliği ortadan kaldırarak fiyatlarda denge sağlar. Ürünlerin pazarlama sürecini uzatarak çiftçinin kazancını artırarak ülke ekonomisine de katkıda bulunur. Yoksa ürünlerin, bol oldukları dönemlerde düşük fiyatla, kıt oldukları zamanlarda da yüksek fiyatla pazarlanmaları söz konusu olacaktır. Bu da hem üreticinin hem de tüketicinin zararına olmaktadır."
CİHAN
<< Önceki Haber TESK: Sebze ve meyvede depoculuk teşvik edilmeli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER