Zonguldak'ta ağaçtan düşerek yaralanan vatandaşa, acil serviste tetanos aşısı yapmadan tedavi uygulayıp taburcu ederek ölmesine neden olduğu iddia edilen hekime, 50 bin 200 TL para cezası verildi.
İddiaya göre 20 Ekim 2009 yılında yaşanan olayda, 75 yaşındaki H.K., köyünde meyve toplarken ağaçtan düşerek yaralandı. Olayın akabinde H.K. yakınları tarafından hastaneye kaldırıldı. Yakınları, 'tetanos aşısı var' deyince acil servis doktoru A.T. bu aşıyı yapmadı. Yaralının yarasını dikip evine gönderdi. Olaydan 10 gün sonra fenalaşan H.K. tekrar hastaneye kaldırıldı. Bu sefer beyin cerrahı tarafından tetanos aşısı yapılan yaşlı adam, kurtarılamadı. Yakınları, konuyu yargıya taşıyarak doktordan şikayetçi oldu. Doktor hakkında 'taksirle ölüme sebebiyet verme' iddiasıyla dava açıldı. Dava kapsamında İstanbul Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu tarafından hazırlanan raporda Doktor A.T.'nin tetanos aşısı uygulamaksızın hastayı taburcu etmesinin hastanın ölümünde etkili olduğu kaydedildi. Çıkarıldığı mahkemece 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan A.T.'nin cezası, Zonguldak Adliyesi 2. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından 50 bin 200 TL'lik para cezasına çevrildi.
MAHKEME, KARAR TUTANAĞINI TIP FAKÜLTELERİ VE SAĞLIK BAKANLIĞI'NA GÖNDERDİ
Mahkemenin kararı, birçok doktorun ve vatandaşın karşılaşabileceği bir sorun olması dikkate alınarak Tıp Fakültesi öğrencilerinin bilgilendirilmesi için YÖK Başkanlığı'na ve hastanelerin acil servislerinde görev yapan sağlık personellerinin bilgilendirilmesi için de Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'ne gönderildi.
HAKİM, DOKTORLARIN DİKKATİNİ ÇEKTİ
Bu arada davayı karara bağlayan Zonguldak 2. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Kemal Karanfil, sosyal medya üzerinden 'Bilhassa acildeki doktorların dikkatine:' başlığıyla duyurduğu paylaşımında, şunları yazdı: "Yaralı olarak gelen kişinin, yarası kirli ise, paslı bir şey ile teması varsa Tetanos aşısını ihmal etmeyin. Yoksa yaralı ölürse hem taksirle adam öldürmekten, hem de ekte görüldüğü gibi maddi-manevi tazminat ile yargılanırsınız. Olayımızda 75 yaşında amca, ağaçtan meyve toplarken düşüp yaralanıyor. Hastaneye götüren yakınları, tetanos aşısı var deyince acildeki doktor bu aşıyı yapmıyor. Yarasını dikip, gönderiyor. 10 gün sonra fenalaşan adam hastaneye kaldırılıyor. Bu sefer beyin cerrahı tarafından tetanos aşısı yapılıyor fakat iş işten geçiyor ve amca hastanede vefat ediyor. Doktor da hem ceza mahkemesinde hem de hukuk mahkemesinde taksirle adam öldürmekten yargılandı."
MAHKEME KARARI
Mahkemenin tıp alanında ve hasta doktor ilişkilerinde emsal teşkil edecek kararı şöyle:
"İstanbul Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu'nun 13. 05.2015 tarihli raporunda belirtildiği üzere 20.10.2009 tarihinde meydana gelen yaralanmada, ilk müdahaleyi yapan davalı doktor A. T'nin tetanos aşısı uygulamaksızın hastayı taburcu etmesinin, hastanın ölümünde etkili olduğu belirtilmekle davalının meydana gelen olayda tedbirsiz ve dikkatsizliği sonucu davacı kurumun vefat edenin yakınlarına 150.602,00 TL ödemek zorunda kaldığı anlaşıldığından davanın kısmen kabulü ile A)Tüm bu tazminatın davalı doktordan alınması, davalının mahfına sebebiyet vereceğinden takdiren 1/3'ü olan 50.200,00 TL nin 25.06.2014 tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan alınmasına, fazlaya ilişkin talebin reddine, B)Ülkemizde bu tip sorun ile çoğu doktor ve vatandaşın karşılaşabileceği ve benzer mağduriyetlerin yaşanmaması adına tedbir alınması, tüm tıp fakültesindeki öğrencilerin bilgilendirilmesi amacıyla karar örneğinin
a)YÖK Başkanlığına gönderilmesine, b)Acil Servis bölümünde çalışan uzmanların bilgilendirilmesi amacıyla karar örneğinin Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğüne gönderilmesine karar verildi."
TETANOS NEDİR?
Tetanos, 'Clostridium tetani' adlı bakterinin yol açtığı bir hastalıktır. Ciltteki yaralar yoluyla vücuda giren bakteri enfeksiyona, tetanos hastalığına neden olur. Bu bakteri toprak üstünde, hayvan bağırsağında ve pek çok yerde bulunabilir. Bu nedenle tetanosun sadece 'paslı çivi' ile özdeşleştirilmesi yanlıştır. Aslında tetanos bakterisi çevremizde sandığımızdan çok daha yaygın biçimde bulunur. Toz toprağın dahil olduğu trafik kazaları, toprak zemine düşme, toprak işi ile uğraşırken yaralanma gibi nedenler tetanosun yolunu açabilir.
CİHAN