Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, Avrupa ülkelerinden ithal edilen 200 bin besi dananın bu aydan itibaren kesime girmesi ile kırmızı et fiyatlarının stabil hale gelebileceğini vurguladı.
Kopuz, basın toplantısı ile ithalatın et fiyatlarında rolünün yanı sıra ürün bedellerine değindi. Kopuz, "Ette fiyat artışı yüzde 30 seviyelerinde. Besi materyallerinin pahalılığı kırmızı ette de karşılık buluyor. Ülkemizde 1-2 aylık buzağının fiyatı bin 400 TL ve üzeri iken bu fiyat Avrupa Birliği'nde (AB) de ortalama 270 Euro yani 825 TL seviyesindedir. Aynı şekilde besilik dananın kilogram fiyatı AB'de ortalama 2,43 Euro iken ülkemizde 15-17 lira seviyesindedir. Yani ortalama 2 kat daha pahalıdır." dedi.
Kopuz, toplantıda gıda enflasyonunun 1 puan gerilediğine temas etti. Bu tabloda sektörün kararlı duruşunun önemli rolü bulunduğunu dile getirdi. Kopuz, "İşlenmemiş gıda fiyatlarında 2015'in ikinci çeyreğinde belirgin bir düzelme olduğunu ve gıda fiyatlarının enflasyona katkısında önemli bir gerileme yaşandığını ifade eden Merkez Bankası 2015 enflasyon varsayımını da yüzde 9'dan yüzde 8'e revize etti." diye konuştu.
Şemsi Kopuz, üretimi artan gıda ürünleri ile içeceklerin 75 milyonu ve 30 milyon turisti doyuracak miktarda olduğunu ifade etti. TGDF Başkanı, 2015 ihracat rakamları ile ilgili olarak da "2015 ihracatımızdaki ilk 5 ülke arasında Irak gene birinci sıradadır. Almanya ikinci sırada, Suriye üçüncü sıradadır, ABD dördüncü sırada, İngiltere beşinci sırada, Hollanda altıncı sırada, Sudi Arabistan yedinci sırada. Bunun arkasında Fransa, Sudan, Libya." şeklinde konuştu.
Son beslenme ve sağlık araştırmasının 2010'da yapıldığından yakınan Kopuz, güncel verileri tam olarak bilemediklerinden şikâyet etti. İlgili bakanlıklara çağrıda bulunan Kopuz, Türkiye'nin beslenme profilinin ivedi olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.
CİHAN