Tiroid bezinin az ya da çok çalışması okul yaşantısını etkiliyor


Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dicle İnanç, çocuklarda tiroid bezinin az ya da çok çalışmasının, okul yaşantısına ciddi anlamda zarar vereceğini belirtti. İnanç, okul başlamadan tiroid fonksiyonlarının kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.

İnanç yaptığı açıklamada, çocukların okula sağlıklı ve mutlu bir başlangıç yapmasının, tüm hayatlarını olumlu yönde etkilediğini ifade etti. Okul öncesi yapılacak genel taramaların, çocukların verimli bir okul dönemi geçirmesine katkıda bulunacağını kaydeden İnanç, şu önerilerde bulundu: "Genel tarama erişkin dönemde karşılaşılabilecek pek çok hastalığın önlenmesini sağlıyor. İlk adım, doktor muayenesi ile başlar. Kilo ve boy ölçümü yapılarak çocuğun büyümesi değerlendirilir. Ayrıntılı sistemik muayene ve tansiyon ölçümü yapılır. Tam kan sayımı, demir düzeyi, tam idrar tahlili, kan kolesterol-lipid düzeyi, dışkıda parazit incelemesi, ailesel hikayeye göre açlık kan şekeri, riskli bölgelerde ise kan kurşun düzeyine bakılır. Çocuğun aşı bilgileri veya aşı kartı doktorla paylaşılmalıdır. Eksik aşılar varsa okul öncesi dönemde mutlaka yapılmalıdır."

Tiroid bezinin az çalışması durumunda çocukta şişmanlıkla birlikte yorgunluk, yavaşlık gibi belirtiler, çok çalışması durumda ise zayıflık ve sinirlilik hali geliştiğini anlatan Dicle İnanç, tiroid bezinin az ya da çok çalışmasının, okul yaşantısına ciddi anlamda zarar vereceğini belirtti. İnanç, okul başlamadan tiroid fonksiyonlarının kontrol altına alınması gerektiğinin altını çizdi.

İŞİTME TESTİNİ OKUL ÖNCESİ TEKRARLAYIN

Doğumdan kısa bir süre sonra bebeklere yapılan işitme testinin, okul öncesi tekrar edilmesi gerektiğini söyleyen İnanç, şunları kaydetti: "Bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından çocuğun hangi sesleri nasıl işittiği kontrol etmelidir. Çocuklardaki işitme kaybının çoğu okul çağından önce gelişir ve hem konuşma hem de dil gelişiminde gecikmeye neden olur. Bu nedenle 4-5 yaşlarında ve okul çağında işitme fonksiyonunun değerlendirilmesi gerekir. Okula başlamadan önce yapılacak göz taramaları ile çocukta görme tembelliği, şaşılık ya da yüksek derece kırma kusurları olup olmadığı saptanmalıdır. Kırma kusuru olan veya kayma olan gözün iyi görebilmesi için erken yaşta gözlükle veya ameliyatla düzeltilmesi gereklidir. 9-10 yaşına kadar tedavi edilmeyen, kırma kusurları ve şaşılık sonucu gelişen göz tembelliğinin ileri yaşlarda tedavisi mümkün olmamaktadır. Göz sağlığı iyi olmayan çocukların huzursuz, hırçın ve derslerinde başarısız olduğu da unutulmamalıdır."

llkokula ya da anaokuluna yeni başlayan çocukların, el ve tuvalet temizliği konusunda zorluk yaşayabileceğini dile getiren İnanç, bu durumda parazitler çoğalacağı için idrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonlarının da çocuklarda çok sık görüldüğünü ifade etti. İnanç, el ve tuvalet sonrası temizliğin çocuklara çok iyi bir şekilde öğretilmesi gerektiğini söyledi.

HORLAYAN ÇOCUK OKULDA BAŞARISIZ OLUYOR

İyi uykunun, çocukların derslerde başarılı olmasında, sağlıklı beslenme kadar önemli olduğuna dikkati çeken İnanç, birçok bilimsel çalışmanın uyku apnelerinin, okul başarısında düşüşe ve davranışsal sorunlara yol açabileceğini gösterdiğini hatırlattı. İnanç, "Eğer çocuğunuz hasta olmadığı zamanlarda horluyorsa, uykuda nefes almakta zorluk çekiyorsa, uykuda huzursuzca, geceleri terliyor ve altına kaçırıyorsa mutlaka uzman yardımı alınmalıdır." dedi.

AĞIR ÇANTALAR OMURGA SAĞLIĞINI BOZUYOR

Ağır okul çantalarının çocuklarda 'skolyoz' olarak adlandırılan omurga eğriliklerine neden olduğunu belirten İnanç, okul çantasının sırtta ve omuzlarda ağrıya neden olmayacak ağırlıkta olması gerektiğini ifade etti. İnanç, şu tavsiyelerde bulundu: "Eğer çocuğun okul çantasını yanında taşınması gerekiyorsa 12 yaşına kadar 4 kg'ı, 15 yaşına kadar da 5 kg'ı geçmemelidir. Çantanın uzun süre taşınmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca çocukların sınıfta ders dinlerken masaya dayanmamaları, arkalarına yaslanarak, dik oturmaları gerekmektedir. Teneffüslerde ise sırada oturmak yerine, kalkıp dolaşmalıdırlar. Okul çağı çocuklarında ayak ağrılarının nedenini okula başlarken yeni alınan ayakkabılara yormak yanlıştır. Ayakta ağrıya neden olabilecek ve çocuğun okulla olan dengesini etkileyecek, bir dizi doğuştan veya sonradan olma bozukluklar bulunmaktadır. Ağrılı bir ayakta çocuk ortopedistinin çektireceği basit bir röntgen sonucu konacak tanı ve buna göre yönlenecek tedavi ile alınacak bazı önlemler, çocukların okul performansını artıracaktır." CİHAN
<< Önceki Haber Tiroid bezinin az ya da çok çalışması okul yaşantısını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER