TMMOB: Ölümlere neden olan 10 numara yağ denetlenmiyor


TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Zafer Düzey Ramazan Bayramı için yola çıkacak sürücülere uyarılarda bulundu. Yola çıkmadan önce araç bakımlarının yapılması gerektiğini belirten Düzey, trafiği tehlikeye atarak ölümlere neden olan 10 numara yağın hiç bir şekilde denetlenmediğini söyledi.

Zafer Düzey, Ramazan Bayramı için yola çıkacak vatandaşları uyardı. Türkiye'de geçtiğimiz 4 yılda karayollarında meydana gelen kazalarda 14 bin 794 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Düzey, "Türkiye`de geçtiğimiz 4 yılda karayollarında meydana gelen kazalar nedeni ile 14 bin 794 kişi hayatını kaybetmiş, 1 milyon 66 bin 41 yaralanmıştır. Rakamlar yoruma yer bırakmayacak biçimde ortadadır; bu katliam gibi bilanço önlenmelidir. Bayram nedeni ile yola çıkan sürücülerimizi uyarıyoruz. Lütfen kurallara uyalım, yetkilileri de göreve çağırıyoruz. Lütfen kazaların önlenmesi için daha fazla özen ve dikkatle çalışalım. Bayram tatili ile birlikte trafik kazaları açısından riskli günlere giriyoruz. 2013 yılında yaşanan 1 milyon 207 bin 354 kazada TÜİK istatistiklerine göre kusurların yüzde 88,69`u sürücüden, yüzde 8.99`u yayaya bağlı nedenlerden, yüzde 1,05`i yol kusurlarından, yüzde 0,42`si yolcu kusurlarından, yüzde 0,85`i ise araç kusurlarından kaynaklandığı tespit edilmiştir. İnsana bağlı trafik kazalarının sebepleri arasında başta gelen hususlar; aşırı hız, hatalı sollama, direksiyon başında uyuma ve emniyet kemeri takılmamasıdır. Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların yüzde 24`ü hiç zarar görmeden kazayı atlatmakta, emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran yüzde 6`ya kadar düşmektedir. Emniyet kemeri kullanımının zorunlu olduğu ülkelerde ölüm ve yaralanma oranları, kullanımın zorunlu olmadığı ülkelere göre yüzde 40 daha az olmaktadır." dedi.

ARAÇ BAKIM VE MUAYENELERİ ZAMANINDA YAPILMALI

Trafik kazalarını en aza indirmek için araç bakım ve muayenelerinin zamanında yapılması gerektiğini belirten düzey sürücülere şu uyarılarda bulundu: "Kazalara sebep olan araç arızalarının önlenmesi için araç bakımlarının ve periyodik muayenelerinin zamanında yapılması gerekir. Araçların fren, balata, lastik, ön takım, elektrik sistemi, hidrolik sistemi, motor yağı, anti friz konularındaki bakımları da yetkili servislerde mutlaka yapılmalıdır. Araçların fren bakımları son derece önemli bir husustur. Çünkü bayramlarda yolcu sayısı ve yükü artmaktadır. Aracıyla bütünleşmiş sürücüler bu değişimi algılayamayarak kaza yapabilmektedirler. Araçta taşınabilecek yolcu ve yük miktarı aracın belgesindeki değeri geçmemelidir. Gereğinden fazla yük aracın sürüş kararlılığını etkiler, fren mesafesini aşırı uzatır. 6 yıldan yaşlı lastikler teknik özelliklerinden çok şey kaybeder, fren mesafesini uzatır. Buna dikkat edilmelidir. Yüklü araç sürücüsünün önündeki araçla arasındaki takip mesafesini günlük kullanımına kıyasla artırması gereklidir. Yüklü araç sürücüsünün alışılmıştan daha yüksek ayak kuvveti ile frene basması gereklidir. İnsan faktörü nedeniyle meydana gelebilecek trafik kazalarını en aza indirmek için bayram tatilinde şehir dışına çıkacak sürücülerin emniyet kemeri takmaları, hız sınırına uymaları, yorgun, uykusuz ve alkollü araç kullanmamaları ve hatalı sollama yapmamaları gerekir. Yayalarımızın da yollardaki seyahatleri sırasında trafiğe ve trafik kurallarına azami dikkat etmesi çok önemlidir, özellikle yoldan karşıya geçişlerde ve karanlık yollarda bu dikkat daha da önemlidir. Yolculuk öncesi iyi uyunarak ve mutlaka dinlenmiş olarak yola çıkılmalı, 2 saatte bir kısa süreli de olsa mola verilerek dinlenilmeli ve ideal olanı 6 saat, maksimum 8 saat araç kullanılmalıdır."

10 NUMARA YAĞ DENETİMLERİ YAPILMIYOR

Trafik güvenliğini tehlikeye atarak ölümlere neden olan 10 numara yağ denetimlerinin yapılmadığını belirten Düzey, "Bazı araç yangınlarının '10 numara yağ'dan kaynaklandığı yönünde bilgiler mevcuttur; bunun da özellikle akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artışlar, yedek parça, tamir ve bakım gibi maliyetleri düşürmek gibi nedenlerden kaynaklandığı bilinmektedir. Bu konuda denetimler mutlaka artırılmalıdır. Yaşanan kazalar göstermiştir ki işletme veya araç sahipleri yönetmeliğin hükümlerini yerine getirmemekte, yönetmeliğin söz konusu araçlarda uygulanıp uygulanmadığı, 10 numara yağ kullanılıp kullanılmadığı gibi trafik güvenliğini tehlikeye atan hususların takibi ve denetimi hiçbir kurum ve kuruluş tarafından yapılmamaktadır. Kısaca, özel ve kamuya ait toplu taşıma araçlarında ciddi bir güvenlik sorunu görülmektedir." ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber TMMOB: Ölümlere neden olan 10 numara yağ denetlenmiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER