Tokat'ın 15'lileri şehitliklerde buluştu


ÇANAKKALE (CİHAN)- Tokat'ın, Çanakkale cephesine savaşmaya giden 15 yaşındaki gençleri için yazılmış olan 'Hey on beşli' türküsünün kahramanları, 100 yıl sonra dedelerini ziyarete geldi.

100 yıl önce Çanakkale Cephesi'nde yaşanan ağır zaiyat, bu cephede boşlukların olmasına yol açtı. Diğer cephelerden Çanakakle Cephesine asker kaydırılamadığı için, en yakın çevreden başlayarak, 15 yaşın üstündeki eli silah tutan bütün gençlerin dahi, gönüllü olup olmadığına bakılmaksızın, Çanakkale'ye sevk edilmeleri kararlaştırıldı. Tokat'ta, o dönem 15 yaşında olan 20 genç, cepheye gitti. Ancak geriye sadece 1 tanesi döndü.

O dönem Tokat'ta, genç yaşta cepheye koşanların anısına 'Hey on beşli' ağıtı yakıldı. Çanakkale cephesinde, o dönem şehit düşen 'On beşliler'in akranları, savaştan tam 100 yıl sonra, Çanakkale'de dedelerini ziyarete geldi. Tokat'ın Turhal ilçesinden, o dönem ki asker kıyafetlerini giyip ellerine kınalar yakılarak uğurlanan grup, Çanakkale Şehitler Abidesine gelerek sembolik şehitlikleri ziyaret etti. Dedelerinin mezarlarını gezen gençler, şehitlik ziyaretine gelenlerin de ilgi odağı oldu.

Organizasyonu yapan ve gençlerin Çanakkale'ye getiren Tokat Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, Çanakkale Savaşı'nın 100. Yıldönümü anısına anlamlı bir etkinlik yapmak istediklerini söyledi. Bekler, "Biliyorsunuz Tokat'ın meşhur bir Türküsü, ağıtı vardır; 'Hey on beşli on beşli, Tokat yolları taşlı, on beşliler gidiyor, kızların gözü yaşlı' diye. Bu ağıtı biz, düğün salonlarında çalmayız, oynamayız. Bizim için bu içler acısı bir ağıttır. Bizi duygulandırır her söylendiğinde. Bu ağıttan yola çıkarak, Tokat'ın Turhal ilçesinde bulunan 15 yaşında olan, 2000 doğumlu tüm gençlerimizi, Çanakkale savaşlarının 100. Yılında Çanakkale'ye getirme kararı aldık. İlk kafilemizle buradayız. O günkü haleti ruhiyeyi yaşayabilmek için de gençlerimizin ellerine kına yaktık, o zamanki asker kıyafetlerini giydirdik. Turhal'dan da kendilerini dualarla uğurladık. 100 yıl önce ne yaşanmışsa, sembolik de olsa aynı duygular yaşanabilsin diye. Elbette ki 100 yıl önce, on beş yaşındaki çocuklarını cepheye gönderen analarımız, geri gelmeyeceklerini bildikleri cepheye göndermişlerdi. Ve ciğerparelerini, ellerine kınalar yakarak Allah'a emanet edip, din için, vatan için, bayrak için gerekirse şehit ol, geri dönme duygularıyla göndermişlerdi. Ancak biz bugün çocuklarımızı buraya şehit olsunlar diye getirmedik. Ama şehitlerimize şu mesajı vermek için getirdik; 'sizler, vatan toprağının kara bağrında rahat uyuyun. Gerekirse bizlerde, sizler gibi on beş yaşında olmamıza rağmen, bu toprağın kara bağrına düşmeye hazırız' mesajını vermek için bugün buradayız. Tam 100 yıl önce buralara gelip şehit düşen dedelerini, tam 100 yıl sonra burada ziyaret etmek için geldiler." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Tokat'ın 15'lileri şehitliklerde buluştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER