Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Antalya ve Muğla'da turizm sektörlerinde 2015 yılında 9 ay çalışan, 3 ay işi askıya alınan 44 bin 753 kişinin, 2016 yılında 9 ay çalışma şartıyla sigorta primleri ve ücretlerinin İŞKUR tarafından karşılanacağını bildirdi.
Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile birlikte turizm sektöründeki gelişmeler ile ilgili bilgiler verdi. Turizm sektörü ile ilgili yaklaşık 5 madde üzerinde durduklarını dile getirdi. Birinci maddesi SİDEP sektörel istihdamı ve eğitimi destekleme programı olduğunu ifade eden Soylu, "Geçen yıl yaptığımız tespitlerde toplam 44 bin 753 kişi üç aylık iş akitlerinin askıda olduğu tespit edilmiştir. 9 ay iş yerinde çalışıyor, 3 ay askıda görünüyor. Biz 44 bin 753kişi 9 ay boyunca çalışmaya sahip olursa biz bunların hem sigorta primlerini hem de maaşlarını İŞKUR olarak ödeyeceğiz." açıklamalarında bulundu.
Turizme yönelik toplum yararına programlar ile ilgili bilgiler de veren Süleyman Soylu, burada havalimanları ve ören yerleriyle ilgili yabancı dil bilen bin 200 kişinin toplum yararına programlar çerçevesinde yaklaşık 14 milyon 500 bin maliyetle birlikte bu havalimanlarında ve ören yerlerinde çalışacaklarını söyledi. Soylu, "Bir taraftan hem turizme destek hem de İŞKUR'un amaçlarından biri olan turizm konusunda bir istihdam becerisini kazanmış olacaklar." dedi.
Yabancı turistlerin çalışmasında kolaylık yaptıklarını aktaran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, "Daha önce spor merkezleri, animasyonlar buralarda yabancılar çalışıyorlar. Bunların minimum ücreti üç asgari ücret düzeyindeydi. Biz bunu 2016 yılı için bir asgari ücret düzeyine düşürdük. Aynı zamanda 5 Türk vatandaşına bir yabancı çalışabiliyordu. Şimdi 10 Türk vatandaşında sınırı kaldırmış olduk." diye konuştu.
BU SENE 15 BİN KİŞİYE İŞ BAŞI EĞİTİM PROGRAMI VERİLDİ
Turizm sektörünün mevsimsel yoğunluk zamanlarda yoğun mesai isteyen bir sektör olduğuna vurgu yapan Soylu, bunun çok doğal olduğunu söyledi. Soylu, "Mesai ortaya koyduğu zamanla iş kanunumuzda çalışmanın bir bölümü olan denkleştirme iki aylık denkleştirmeyi yılın tamamına yayma konusunda bir eksiklik vardı. Biz bunu şuanda mecliste olan kanunla 2 ayı 4 aya toplu sözleşme olan yerlerde de 4 ayı 6 aya çıkartabilecek anlayışı ortaya koyalım istedik. O yoğun sezonlarla ve mesai ile çalışmayan sezon ile denkleştirme yapıldığında bir anlayışı ortaya koymuş oluyoruz." ifadelerini kullandı.
Soylu, iş başı eğitim programı ile ilgili olarak da "2016 yılı için 15 bin kişi turizm sektöründe hedefliyoruz. Bunun 2015 yılı karşılığı 3 bin 156 kişiydi. Bunun da ekonomik olarak karşılığı 250 milyon lira. Burada ilk 3 ay da turizm sezonunda bu sayının çoğalacağını hesaplarsak 15 bin kişi iş başı eğitiminden bu sene turizm sektöründen fayda sağlayacaktır." bilgilerini verdi.
"REZERVASYON ORANLARI GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 25 ARTTI"
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal da sektöre verdikleri desteklerden bahsetti. Ünal, şöyle konuştu:
"Yakıt desteğinin sezon sonuna kadar uzatılması kararı da sektör açısından son derece önemliydi. Bakanlar Kurulunda karar alındı. Önümüzdeki günlerde gerekli resmi açıklamalar alınacak. Bu dönem sektör temsilcileriyle birlikte erken rezervasyona önem verdik. Rezervasyon oranları bu yılın geçen yıla oranla yüzde 25'lik artış gösterdi. Şuan itibariyle 4 milyon civarında bir sayıya ulaştı. Yurtdışı rakamlar şuan belli değil. Biz bu Nisan ayından itibaren Avrupa'ya dönük geniş reklam faaliyeti yürüteceğiz. Çünkü her zaman söylediği gibi Türkiye'nin tanınırlık konusunda bir sorunu söz konusu değil." CİHAN