Turizm sezonu bitti; otellerin doluluk oranı yüzde 35'e düştü


Antalya'ya gelen turistin 3'te 1'ini ağırlayan Manavgat'ta aktif turizm sezonu sona erdi. Aktif turizm sezonunun sona ermesiyle yıllık 4 milyon turisti ağırlayan Manavgat destinasyonunda otellerin doluluk oranı yüzde 65'ten yüzde 35'e düştü. Turizmciler, kış turizmine yönelik bir çalışma yapılmadığı sürece bu düşük seviyenin 2016 yılı Nisan ayı ortasına kadar süreceğini belirtiyor.

Sezonun sona ermesiyle bölgede bazı 5 yıldızlı oteller yeni sezon için yenileme çalışmalarına başladı. Sezon değerlendirmesi yapan Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği (TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, 2015 yılının turizmciler açısından kayıp bir yıl olduğunu söyledi. Önlem alınmazsa 2016'nın da kayıp yıl olabileceğine dikkat çeken Aydoğan, turizm sektörünün sürekli ötelenen sorunlarının artık halı altına süpürülmesinin son bulması gerektiğinin altını çizdi.

TURİZM GELİRLERİ YÜZDE 30 DÜŞTÜ

Turizm yatırımlarında planlamanın şart olduğunu vurgulayan Aydoğan, şunları kaydetti: "Sezon başında Rus turizminde yaşadığımız sıkıntılar 2015'in turizmde kayıp yıl olmasına neden oldu. Bölgemizde her yıl ortalama 10 bin yatak sayısı artarken gelen turist sayısında artma olmuyor. Bölgede turizm pastası sürekli küçülüyor. Pazar planlaması yapılmadan her açılan otel sektörde fiyat indirimine neden oluyor. Bu sene bölgemizde fiyat indiriminden turizm kayıplarımız bir önceki yıla göre yüzde 30 seviyesinde. Buda bölge ekonomisini ciddi anlamda etkiliyor. Geçen yıl bölgemizin turizm geliri 3 milyar 750 milyon dolardı. Bunun yüzde 30'nun kayıp olması bölgemizde turizm sektörüyle içli dışlı olan 52 iş kolu sektörünü olumsuz etkiliyor. Buda ödemeler dengesini bozdu. Çoğu turizmci turizm kaybı nedeniyle ödeme yapmada zorlanıyor."

PAZAR PLANLAMASI YAPILMADAN ARTAN YATAK SATISI TURİZMDE FİYAT İNDİRİMİNE NEDEN OLUYOR

Kendinin bir turizmci olarak Almanya'da yatırımlarının olduğuna dikkat çeken Aydoğan, Almanya'da her belediyenin 'turizm masasının' olduğunu bu masanın bölgede pazar araştırması yaptıktan sonra yatırım izni verdiğini, riskli gördüğü yerlere asla izin vermediğini kaydetti.

Bölgedeki sektörün en önemli sıkıntısının turizm gelirlerinin azalması yanı sıra başta Almanya olmak üzere Avrupalı turistlerin tatil sürelerinin ortalama 11 günden 9'ne düşmesi olduğunu anlatan Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölgemizde turizm gelirleri sürekli düşerken maalesef pazar planlaması yapılmadığı için sürekli yatak artışı oluyor. Fakat son 10 yıl içinde bölgemize gelen turist sayısında bir artış yok. 10 yıl öncesi bölgeye gelen ortalama gelen turist sayısı 4 milyon civarında olmasına karşı yatak kapasitesi 80 bin arttı. Ama turizm gelirlerinde düşme oldu. Bu kısır döngüden kurtulmamız lazım. Turizm yatırımları alternatif turizme kaydırılmalı. Alternatif turizm yatırımlarında teşvikler arttırılmalı. Diğer en önemli sıkıntımız ise sezonda kalifiye elaman bulma. Bölgede turizm 6-7 ay ile sınırlı olduğu için gençler turizmi kalıcı meslek olarak görmüyor. Bu da sektörün kalifiye elaman bulmasını zorlaştırıyor."

Bölgede turizm sektörünün aktif sezonda 60 bin turizm çalışanını istihdam ettiğinin altını çizen Aydoğan, aktif sezonun sona ermesiyle 45 bin turizm çalışanının 5 ay işsiz kalacağını ifade etti.

Öte yandan Side Golden Star Hotel Sahibi Tuncer Koyuncuoğlu, bu sene turizmciler için 2015 yılının kayıp yıl olduğunu bu sene en önemli kayıplarının fiyat indirimiyle yüzde 30'luk turizm geliri kaybı olduğunu bununda tüm dengeleri bozduğunu kaydetti.
Bölgede planlamasız turizm yatırımlarına bir son verilmesi gerektiğinin altını çizen Koyuncuoğlu, bunun önüne geçilmezse turizm gelirlerinin düşmesinin sürmesiyle sürdürülebilir çıkmaza girebileceğine dikkat çekti.
CİHAN
<< Önceki Haber Turizm sezonu bitti; otellerin doluluk oranı yüzde 35'e... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER