Turizmde 'iptal' krizi büyüyor

AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'nde yapılan turizm değerlendirme toplantısında, sektörde yaşanan sıkıntılar görüşüldü.

Turizmde 'iptal' krizi büyüyor

Devletin destek paketi olumlu, ancak yetersiz bulunurken, Diana Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tonbul bombalı terör saldırıları sonrası iptallerin yüzde 40'a ulaştığını söyledi.

BEKLENEN GELİR DÜŞTÜ

Kuşadası'nda Kaymakamlık ve Belediyenin katkılarıyla Ticaret Odasınca turizm sezonu değerlendirme toplantısı düzenlendi. Kentin mülki amirlerinin yanı sıra çok sayıda turizmci toplantıya katılıp sorunlrı konuştu. Turizm gelirlerinde yüzde 42 gerileme beklendiğini belirten CHP'li Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, "TEPAV Raporuna göre, 2016'da turizmden 28 milyar dolar gelir beklenirken, bu rakam yaşanan olaylar sonrası 12 milyar dolar gerileyerek, 16 milyar dolara inmesi bekleniyor. Kurvaziyer turizminin başkenti Kuşadası'na geçtiğimiz yıl 502 gemi ile 500 bin 718 yolcu gelirken, bu yıl 390 gemi ile 400 bin yolcuya gerileyeceği ön görülüyor" dedi.



KRİZ TURİZMDEN BANKALARA SIÇRAYABİLİR

Turizm devi Diana Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tonbul ise sektörün genel bir değerlendirmesini yaptıktan sonra, birçok büyük tesis ve turizmcinin bankalara borçları olduğunu hatırlatarak, "Böyle devam ederse turizmde yaşanan kriz bankalara, finans kurumlarına sıçrayacağına inanıyorum" dedi. İptallere rağmen turizmcilerin fiyat politikasında ısrarlı olması uyarısında bulunan Tonbul, bazı otellerin yüzde 30 ile 55 arasında indirim duyurusu yaptıklarını söyledi. Tonbul, "Türkiye'nin turizmde iki ana pazarı var; biri Avrupa diğeri ise Rusya. Rus pazarında kriz uçak düşürülmeden önce başlamıştı. Turizmcilerin 250 milyon dolar alacağı vardı. Bu rakam bugünlerde 300 milyon civarında. Avrupa pazarında ise bir algı krizi var. Devletin verdiği teşvikler olumlu olmakla birlikte, teşviklerin turizmcilere, uçak şirketlerine verilmesi yerine tüketicinin kendisine verilmeli. Bundan böyle hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dedi; krizin herkes için bir özeleştiri yapma fırsatı yarattığını söyledi. 

İPTALLERİ HATIRLATTI

Turizm sezonunun birinci bölümünün, ikinci yarısını finanse edeceği yönünde beklentiler olduğunu hatırlatan Tonbul, "Son olaylarla ne olacağı belli değil. Bombanın patladığı pazar günü akşamı rezervasyonlara baktığımızda Antalya'ya 1664 kişi rezervasyon yaptırmış, 518 kişi ise iptal etmiş. Kuşadası'na 57 rezervasyon var, 25 iptal. Bodrum ise iyice dibe vurmuş. Turizm pazarlarına baktığımızda ise en büyük kayıp yüzde 90.8 ile Fransa pazarında gerileme var. Almanya'da yüzde 24, Belçika'da 35, Hollanda'da 43, İngiltere'de yüzde 37, ülke ortalamasında ise yüzde 40 gerileme var. Bu krizin artçı etkileri, yaşananlardan çok daha fazla olacaktır" diye konuştu. 

TEŞVİKLER YETERSİZ

ADÜ Kuşadası Turizm Meslek Yüksek Okulu Müdürü Osman Eralp Çolakoğlu'da turizmcilere uyarılarda bulundu. Panik havası yaşanmaması gerektiğini söyleyen Çolakoğlu, "Ne yazık ki terör turizmi hedefleyen bir yönelişte. Tüm pazarlarda kayıplar yaşanıyor. Kesinlikle fiyat kırılmamalı, zira sorunu çözmez. Krizle mücadele için uzman kadrolar ve bütçe gerekiyor" dedi. Çolakoğlu, devletin turizm teşviklerinin iyi niyetli ama yetersiz olduğunu söyledi. Paketi hazırlayanlarla sektör arasında bir diyalog eksikliğini olduğunu belirten Çolakoğlu, "İyi niyetli ama yeterli değil. Teşvikler sadece büyüklere verilmiş. Rehberler unutulmuş. Vergi kolaylıkları ve indirimler, uçuş destekleri iki ayı değil, tüm sezonu kapsamalı. 400 Bin turist barajı çok yüksek. İhracatçı niteliği tüm turizmcilere tanınmalı" şeklinde konuştu. 

Toplantı, esnaf ve turizmcilerin sorularıyla yaklaşık üç saat sürdü.

<< Önceki Haber Turizmde 'iptal' krizi büyüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER